Türkiyenin ilk biyomedikal vadisi İzmirde kuruluyor

Türkiyenin ilk biyomedikal vadisi İzmirde kuruluyor -DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özgören: Oluşturacağımız ekosistem sadece Türkiyede değil Güneydoğu Avrupada da yok. Bu nedenle uluslararası kurumların yoğun ilgisini bek


İZMİR (A.A) - Tolga Albay - Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi bünyesinde kurulacak Biyomedikal Teknoparkın, Türkiyede bu alanda ilk olacağı, teknoparka uluslararası ilaç firmalarının yoğun ilgi göstermesinin beklendiği belirtildi.
     AA muhabirine açıklamalarda bulunan DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Özgören, Resmi Gazetede yayımlanan ilanla resmen kurulan DEÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesinin, sağlık sektörüne yönelik olarak kurulan ilk teknopark olduğunu söyledi.
     Bölge kapsamında Tınaztepe Yerleşkesinde 17 bin 400 metrekare alanda genel teknopark ve İnciraltındaki Sağlık Yerleşkesinde biyomedikal teknopark oluşturulacağını belirten Özgören, biyomedikal teknopark bünyesinde Türkiyede bulunmayan laboratuvar ve Ar-Ge imkanlarının oluşturulacağını kaydetti.
     Biyomedikal Teknoparkın kurulmasıyla birlikte halen faaliyetine devam eden İleri Biyomedikal Ar-Ge Merkezinin, Tıp Fakültesi Hastanesindeki klinik hizmetler, araştırmacı akademisyenler ve sağlık bilimleri enstitüsü bünyesindeki 20yi aşkın doktora ve master programı ile tek platformda birleşeceğini, 50 milyon doların üzerinde bir yatırımla 20 bin metrekare alan üzerine kurulacak laboratuvarlarla birlikte bir vadi oluşturulmuş olacağını kaydeden Özgören, şöyle devam etti:
     Oluşturacağımız ekosistem sadece Türkiyede değil Güneydoğu Avrupada da yok. Bu nedenle uluslararası kurumların yoğun ilgisini bekliyoruz. İlaç endüstrisiyle akademik araştırmaları bu vadide birleştirmiş olacağız.
     Bu vadide Türkiyenin en kapsamlı biyomedikal Ar-Ge laboratuvarları kurulacak. Ülkemizde henüz olmayan gen terapisi ve kök hücre ilgili hastalıklara yönelik araştırmalarda kullanılan hastalıklı havyan modellemesiyle çalışılabilecek laboratuvarlar kurulacak. Buradaki çalışmalar ilaç üretiminde ve diğer tedavi ürünlerinde Türkiyeye 20 yıl kazandıracak. Dışarıdan almak yerine üreten bir ülke olacağız.
    
     -EXPO heyeti gelsin
    
     Şubat ayında teknoparkın Avrupadaki tüm klinik araştırma enstitüsü başkanlarına sunumunun yapılacağını, ilaç şirketleri için de tanıtım toplantıları düzenleneceğini ifade eden Özgören, Yaptığımız ön görüşmelerde talebin iyi seviyede olacağını görmüştük. Bu kapsamda benzer bir teknoparkın çevre coğrafyamızda olmaması bizi bir adım öne çıkaracak. 2 yıl içinde 50 kadar firmanın teknopark içinde faaliyet gösteriyor olacağını tahmin ediyoruz. Bunlar arasında dünya devi firmalar da olacak. Bazı görüşmeler var ancak şu an açıklama yapmak için erken diye konuştu.
     İzmirin sağlık ana temasıyla EXPO 2020ye aday olduğuna da dikkat çeken Özgören, sağlık teknoparkının bu temanın içini dolduracağını söyledi.
     Teknoparkın aynı zamanda İnciraltındaki EXPO alanının hemen yanında olduğunu söyleyen Özgören, sözlerini şöyle tamamladı:
     EXPO seçimi 2013 Kasımda olacak. EXPO heyeti İzmire geldiğinde bu teknoparkı görürse çok faydalı olur. Temanın içini doldurduğumuzu anlatmalıyız. Kentiyle bulumuş ARGEyi sıçratan bir üniversite görmüş olacaklar. Ana tema kapsamında İzmirin göstereceği en önemli yatırım bu teknopark olacak. Bu teknoparkla, EXPOya aday olduk ama ne sergileyeceğiz - sorusuna da yanıt vermiş olacağız.
    
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Türkiyenin ilk biyomedikal vadisi İzmirde kuruluyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER