Türkiyenin kömür üretimini yansıtacak ilk müze

Türkiyenin kömür üretimini yansıtacak ilk müze -Zonguldakta, 160 yılı aşan taş kömürü üretiminde kullanılan malzemelerin sergilenmesinin yanı sıra kömür çıkarılışının efektlerle canlandırılacağı Maden Müzesinin, teşhir salonlarını


ZONGULDAK (A.A) - Erdinç Aksoy - Zonguldakta, 160 yılı aşan taş kömürü üretiminde kullanılan malzemelerin sergilenmesinin yanı sıra kömür çıkarılışının efektlerle canlandırılacağı Maden Müzesinin, teşhir salonlarının düzenlenmesinin ardından açılması planlanıyor.
     AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 1848de taş kömürü üretiminin başladığı kabul edilen kentte, Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) ait Eğitim Ocağı yanında inşası tamamlanan Maden Müzesinde, ağırlıklı olarak TTK bünyesinde bulunan geçmişten günümüze kadar madencilerin kullandığı kazma, baret, fener, maske, çizme ve haberleşme cihazları gibi çok sayıda araç ve gerecin yanı sıra kömürün oluşumuyla ilgili görsel ve yazılı materyallerin yer alması amaçlanıyor.
     Geçmişte çok düşük ücretlerle günde 16 saat çalıştırıldığı iddia edilen işçilerin kaldığı koğuşlarda günlük ihtiyaçlarını karşıladığı bazı eşyaların da yer alması planlanan müzeye, vatandaşların da yakınlarının kullandığı madencilikle ilgili eski araç ve gereçleri bağışlayarak katkısı isteniyor.
     Mevcut kömür damarları yeterli olmadığı gerekçesiyle 1937de üretime kapatılan ve mesleğe yeni başlayan madencilere intibak eğitiminin verildiği Eğitim Ocağının da müzenin kurulmasıyla vatandaşların ziyaretine açılarak maden turizmine ivme kazandırması bekleniyor.
    
     -6 milyon lira harcama yapıldı-
    
     Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müze binasının 2009un sonlarında başlanan inşaatının tamamlandığını, yaklaşık 6 milyon lira harcama yapıldığını söyledi.
     Müzede objelerin sergileneceği alanların düzenlenmesi işiyle ilgili ihale yapılacağını anlatan Ayyıldız, Ziyaretçiler, 1800 metre kare alanda inşa edilen müzenin faaliyete geçmesiyle kömür üretimiyle ilgili geçmişten bugüne yaşanan süreçle ilgili bilgi sahibi olabilecekler. Görsel efektlerin yanı sıra madencilerin çalışma ortamını yansıtan sesler eşliğinde müze gezilebilecek. Ayrıca, Eğitim Ocağını da ziyaret edebilecek konuklar, maden üretiminin zorluğunu ilginç bir deneyim yaşayarak görebilecekler dedi.
     Ayyıldız, teşhir alanlarının yapım ihalesinin ardından kısa zamanda işin tamamlanacağını belirterek, Maden Müzesinin bölge turizmine katkı sağlayacağını kaydetti.
    
     Muhabir: Sinan Özmüş
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Türkiyenin kömür üretimini yansıtacak ilk müze Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER