Türkiye, kanser araştırmalarında Afrika ve Asyaya

Türkiye, kanser araştırmalarında Afrika ve Asyaya örnek olacak -Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, dünyadaki 5 merkezden birini Türkiyeye kurma kararı aldı -İzmirde kurulacak merkezde Türk bilim adamları Cezayirden Mısıra,


İZMİR (A.A) - Hüseyin Bağış/Efsun Yılmaz - Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı, kanser kayıtçılığı ve araştırmalarında örnek gösterdiği Türkiyede, dünyadaki 5 eğitim merkezinden birini kurma kararı aldı.
     İzmir Halk Sağlığı Kanser Şube Müdürü Doç. Dr. Sultan Eser, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1992 yılında İzmirde kanser kayıt merkezi kurulduğunu, bu merkezin çalışmalarıyla Türkiyedeki diğer kentlere örnek olduğunu ve dünyadaki bilim merkezleri tarafından da yakından takip edildiğini belirtti.
     Eser, kayıt merkezlerinde kanser tipleri, belirtileri, tanısı hakkında veri toplandığını, verilerin daha sonra kanser araştırma ve tedavisinde kullanıldığını ifade etti.
     Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı liderliğinde 2011 yılında Gelişmekte olan ülkelerde kanser kayıtçılığının geliştirilmesi için küresel girişim başlatıldığını anlatan Eser, proje kapsamında dünyada 5 merkez belirlendiğini, merkezlerde düşük ve orta gelirli ülkelerden gelen bilim adamı ve ilgili personele eğitim verileceğini ifade etti.
    
     -İlk merkez Bombayda, ikincisi İzmirde-
    
     Projeye Amerikan Kanser Topluluğu, Amerika Hastalık Kontrol Merkezi, Harvard Küresel Hakkaniyet İnisiyatifi, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, Uluslararası Kanser Tedavi ve Araştırma Ağı, Uluslararası Kanser Kontrol Birliği gibi çok önemli kuruluşların da destek verdiğini söyleyen Sultan Eser,bu kapsamda ilk merkezin Hindistanın Bombay şehrinde 2012de kurulduğunu bildirdi.
     Dünyadaki ikinci merkezin de İzmir olarak belirlendiğini söyleyen Eser, üçüncü merkezin Afrikada, dördüncü merkezin Latin Amerikada, son merkezin ise Karayiplerde kurulacağını ifade etti.
     İzmirdeki merkezde Kuzey Afrika ve Batı Asyadan gelenlere eğitim ve destek verileceğini anlatan Eser, bu merkezlerin daha sonra akademik düzeyde kanser araştırmalarının yapıldığı birimlere dönüştürüleceğini ifade etti.
     Doç. Dr. Sultan Eser, ortak araştırmaların da gerçekleştirileceği Karşıyakadaki merkezin kısa sürede çalışmaya başlayacağını ve Cezayir, Mısır, Libya, Fas, Güney Sudan, Tunus, Ermenistan, Azerbaycan, Bahreyn, Gürcistan, Irak, İsrail, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemenden misafirlerini ağırlayacağını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber Türkiye, kanser araştırmalarında Afrika ve Asyaya Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER