UMKE ve AFAD ekiplerine yaralı kurtarma

UMKE ve AFAD ekiplerine yaralı kurtarma eğitimi -Adanada düzenlenen eğitim programında enkazdan yaralı kurtarma tatbikatı yapıldı


ADANA (A.A) - Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve personeline Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) personeli, enkazdan yaralı kurtarma tatbikatı yaptı.
     Adana, Hatay, Mersin ve Osmaniyede görev yapan yaklaşık 130 personele yönelik düzenlenen eğitim programı kapsamında, Sarıçam ilçesindeki Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü tesislerinde tatbikat düzenlendi.
     Tatbikatta, senaryo gereği enkaz altında kalan yaralılara olay yerinde acil müdahale yapıldı.
     UMKE Doğu Akdeniz İlleri Sorumlusu Dr. Bilgin Aynalı, gazetecilere yaptığı açıklamada, afet durumunda enkaz altında bulunan kişilere olay yerinde tıbbi müdahale yapmak gerektiğini belirtti.
     Olası afet durumunda enkazdan çıkarılan yaralılara yapılması gereken tıbbi müdahale konusunda ekiplere eğitim verdikleri ifade eden Aynalı, "Geçmiş tecrübeler gösteriyor ki kurtarıldıktan sonra ambulansa gelene kadar kişi ölebiliyor. O yüzden bulunduğu yerde tedavi etme, ilk müdahaleyi yapma ihtiyacı doğuyor. Bu nedenle Sağlık Bakanlığına bağlı UMKE ekiplerine yönelik tatbikat yapıyoruz" dedi.
     AFAD ekipleri tarafından enkazdan kurtarma, UMKE ekipleri tarafından da enkaz içinde tıbbi işlem çalışmalarının yapıldığını söyleyen Aynalı, eğitim programında 3 gün boyunca seyyar hastane kurulumu, kimyasal biyolojik zehirlenmeler, yüksekten kurtarma, suda kurtarma ve su altında kurtarma, selde kurtarma ve gece patlama tatbikatları yapıldığını bildirdi.
     Tatbikat programı sonunda katılımcılara sertifika verildi.
     Sağlık Bakanlığının 2004 yılında uygulamaya koyduğu Afetlerde Sağlık Organizasyonu Projesi çerçevesinde düzenlenen eğitim programlarına gönüllü sağlık personelinin katıldığı kaydedildi.
    
     Muhabir: Handan Silkin
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber UMKE ve AFAD ekiplerine yaralı kurtarma Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER