Üsküpteki restorasyon çalışmaları

Üsküpteki restorasyon çalışmaları -Rufai Tekkesi ile Gazi Baba Türbesinde Bursa Büyükşehir Belediyesince yapılacak restorasyon projeleri, törenle başlatıldı -Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe: -1818de kurulan Rufai Tekkesini ve


BURSA (A.A) - Üsküpün en önemli manevi odaklarından olduğu bildirilen Rufai Tekkesi ile Gazi Baba Türbesinde Bursa Büyükşehir Belediyesince yapılacak restorasyon projeleri, düzenlenen törenle başlatıldı.
     Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Başkanı Recep Altepe, Rufai Tekkesinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırma çalışmalarının, Bursanın yanında tüm Osmanlı coğrafyasında sürdürdüklerini belirterek, 1818de kurulan Rufai Tekkesini ve Gazi Baba Türbesini ilk günkü ihtişamına kavuşturacak olmanın mutluluğunu yaşıyoruz dedi.
     Altepe, Üsküpte yer altında kalan eserleri de açığa çıkarmaya çalıştıklarını dile getirerek, Üsküpü fetheden Komutan Paşa Yiğit Beyin mezarı, çarşı içindeydi ve üzerine evler yapılmıştı. Bursalı ve İstanbullu iş adamlarının katkılarıyla bu evleri kamulaştırdık ve Paşa Yiğit Beyin mezarını gün yüzüne çıkardık. Gazi Baba Türbesi de 1963 depreminde biraz zarar görmesine rağmen, komünizm döneminde taşları sökülmüş ve üzeri toprakla örtülmüş. Yani bizim kültürümüzün izlerini silmek için ellerinden geleni yapmışlar ifadelerini kullandı.
     Üsküpün, İstanbuldan 61 yıl önce fethedildiğini ve 520 yıl Osmanlı hakimiyetinde kaldığını belirten Altepe, Osmanlı döneminde, Üsküpte 125 ibadethane vardı. Daha sonraki dönemlerde ise neredeyse tamamı yok edilmeye çalışıldı. İbadethane olarak hizmet verecek Rufai Tekkesi ile Üsküpteki ibadethane sayısı yirmiye ulaşacak dedi.
     Üsküpü fetheden Komutan Paşa Yiğit Beyin, Bursadan olduğunu dile getiren Altepe, Bağlarımız yüzyıllarca devam etti. Birlikte sevindik, birlikte üzüldük. Ecdadın yadigarı olan bu topraklardaki güzel insanların, Avrupanın ortasında İslamı en güzel şekilde yaşamalarına destek vermek, bizim için büyük mutluluk diye konuştu.
     Rufai Tekkesinin restorasyonu için ilk harcı atan Altepe, ardından Gazi Baba Türbesinin yer aldığı alanda düzenlenen törene katıldı.
     Altepe, burada yaptığı konuşmada, bölgede uzun yıllar yok edilmek istenen İslam kültürünü ayağa kaldırmak için gereken her çalışmayı yapmaya devam edeceklerini söyledi.
     Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Kemikli de Gazi Babanın sanılanın aksine asker değil kadı olduğunu bildirdi.
     İlk Osmanlı edebiyatçı ve şairlerinden Aşık Çelebinin türbesinin de burada bulunduğunu belirten Prof. Dr. Kemikli, Prizrende doğan Aşık Çelebi, eğitim almak için İstanbula gitmiş ve 21 yaşında ilk görev yeri olarak Bursaya gelip mahkemede katip olarak işe başlamıştır. Aynı zamanda Bursa Şehrengizini yazanlardan biridir dedi.
     Üsküp Büyükelçisi Gürol Sökmensüer ise çalışmada emeği geçenlere teşekkür ederek, Üsküpte özellikle son yıllarda ecdat yadigarı eserlerin ayağa kaldırılması konusunda Türkiyeden önemli destekler geldiğini vurguladı.
     Üsküpte daha önce de Hatuncuk Camii, Arasta Camii, Kebir Mehmet Çelebi Camii, İshak Paşa Camii, İsabey Camii Haziresi ve Yiğit Paşa Mezarı restorasyonları yapılmıştı.
    
     Muhabir: Büşra Nur Özcan
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Üsküpteki restorasyon çalışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER