Uydudan yönetilen sürücüsüz traktörler tarlada

Uydudan yönetilen sürücüsüz traktörler tarlada -Uydu sistemi sayesinde direksiyonları kontrol edilebilen 8R serisi traktörlerin tarlada belirlenen koordinatlara hareket edebildiği bildirildi -John Deere Bölge Teknik Müdürü Baru


BURSA (A.A) - Uydu sistemi sayesinde direksiyonları kontrol edilebilen 8R serisi traktörlerin tarlada belirlenen koordinatlara hareket edebildiği bildiririldi.
     Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş tarafından Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezinde düzenlenen Burtarım 2012ye katılarak ürünlerini sergileyen John Deere traktör firması, Amerikada üretilen 8R serisi traktörleri ile dikkat çekiyor.
     Firmanın Bölge Teknik Müdürü Yılmaz Barut, gazetecilere yaptığı açıklamada, 8R serisi traktörün, 310, 325, 345 ve 360 beygir gücünde modellerinin bulunduğunu belirtti.
     Bu traktörlerde uydu sisteminin de bulunduğuna dikkati çeken Barut, Uydu sistemi, traktörden ayrı bir sistem olup, direksiyonları kumanda ederek, tarlada belirlediğiniz koordinatlara göre sürücüsüz çalışıyor. Sürücü, sadece emniyet için traktörde oturuyor. Engebeli bir tarla için de bu özellik geçerli dedi.
     Barut, farklı şanzıman özelliklerine sahip olan traktörün 50-60 kilometreye kadar hızını arttırılabildiğini belirterek, şunları kaydetti:
     Bir kumanda çubuğu ile hızı artırıp azaltabiliyorsunuz. Sonsuz şanzımanı mevcut, onda da maos tekerleği gibi bir tekerleği kullanarak kademesiz hızınızı artırıp azaltabiliyorsunuz. Yapmak istenen işe bağlı ve toprak şartlarına göre pulluk takılabiliyor. Çekme ve katar kapasitemiz 20 tonun üzerinde olup, kaldırma ağırlık kuvveti ise 8 tona kadar çıkıyor. 8R serisi bu traktörler, 8 bin kilogram kaldırma kapasitesine sahip. Hidrolik fren desteği de var. Ayrıca hem arka hem de ön tarafına ekipmanlar takılabiliyor. Bir seferde tarlayı işleyip bitirebilir. Tarlayı en az seviyede çiğnemeyi sağlayan ve hemen işi bitirmenizi sağlayan bir traktör.
     Traktörün fiyatının ise 180-215 bin avro arasında değiştiğini belirten Barut, konforlu kabin sistemi hakkında ise şu bilgileri verdi:
     Kabin içindeki ses sistemi, birçok otomobilden çok daha konforlu, çok daha korunaklı. Tozdan ve dış hava şartlarından çok iyi ko runan bir kabin var. Ön dingil süspansiyonu ise çift çeker traktörlerin patinaja geldiği andaki yük zıplamasını engellemek ve aracın bütün gücünü yere yansıtabilmek için düşünülmüş. Traktör, zıplama eğilimi gösterdiğinde elektronik sistem bunu algılıyor ve aracın ön tarafı yere bastırılarak zıplaması engelleniyor.
     Barut, 8R serisi traktörün fuarın en büyük traktörlerden biri olduğunu vurgulayarak, Traktör, 2012de piyasaya sürülürken en son teknoloji ile tasarlandı ve dizayn edildi. Büyük şirketler ilgi gösteriyor. Satışlarımız, Denizliden Trakyaya ve Muşa kadar yoğun olarak devam ediyor dedi.
    
     Muhabir: Büşra Nur Özcan/Haluk Yüksel
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Uydudan yönetilen sürücüsüz traktörler tarlada Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER