Uzak Doğunun şifalı mantarını Karadenizde yetiştiriyorlar

Uzak Doğunun şifalı mantarını Karadenizde yetiştiriyorlar -OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünce, Uzak Doğu ülkelerinde tıp alanında tedavi edici özelliğiyle öne çıkan ve sağlık problemlerinin çözümünde geniş ölçüde kullanılan


SAMSUN (A.A) - Mehmet Kumcağız - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünce, Uzak Doğu ülkelerinde tıp alanında tedavi edici özelliğiyle öne çıkan ve sağlık problemlerinin çözümünde geniş ölçüde kullanılan shiitake cinsi mantar üretiliyor.
     OMÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aysun Pekşen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fakültenin araştırma ve uygulama sahasında deneme amaçlı başlanan shiitake (Lentinula edodes) cinsi mantar üretiminden olumlu sonuç alındığını söyledi.
     Karadeniz Bölgesinde özellikle tütün, çay ve fındığa alternatif ürün çalışmaları kapsamında deneme üretimi gerçekleştirilen, lezzeti, yüksek besin değeri ve sağlığa faydalı özellikleriyle dünyada sürekli üretimi artan bir mantar türü olan shiitake mantarına ilgi olduğunu belirten Pekşen, şöyle devam etti:
     Günümüzde dünyada kültürü yapılan yenilebilir mantarlardan en önemli ikinci mantar türü olan shiitake, Çin başta olmak üzere Japonya ile Orta doğu, Asya, Avrupa ve Amerikada üretimde hızla yaygınlaşıyor. Taze ve kurutularak tüketilen bu mantar, protein, vitamin ve mineral maddeler bakımından oldukça zengin olması yanında bünyesinde bulunan lentinan maddesinin kanser tedavisinde olumlu sonuç vermiş olması nedeniyle tıp alanında kullanılmakta.
    
     -Tedavi edici özelliği ön planda-
    
     Söz konusu mantarın Uzak Doğu ülkelerinde tıp alanında tedavi edici özelliğiyle sağlık problemlerinin çözümünde geniş ölçüde kullanıldığını savunan Pekşen, sözlerini şöyle sürdürdü:
     İnsan beslenmesi için gerekli bütün temel amino asitleri içerir. Shiitake mantarının kan dolaşımını düzenlemesi, beyin kanamalarının, damar sertliğinin, böbrek yetmezliğinin, yüksek tansiyonun önlenmesinde etkili olduğu, antibakteriyal, antiviral özelliklerinin yanında ayrıca romatizma, soğuk algınlığı, mide ve baş ağrısını, hepatit B hastalığını iyileştirdiği, halsizliği ortadan kaldırarak uykusuzluğu giderdiği, bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmekte. Günümüzde antitümör aktivitesinden dolayı kanser tedavisinde kullanılmak üzere birçok araştırma programında da yer almakta.
    
     -Ticari üretimin geliştirilmesini istiyoruz-
    
     Türkiyede shiitake cinsi mantarın yaygın bir ticari yetiştiriciliğinin yapılmasını amaçladıklarını anlatan Pekşen, yürütülen çalışma kapsamında söz konusu mantar türünün bölge halkına tanıtılması için çalıştıklarını vurguladı.
     Doç. Dr. Aysun Pekşen, shiitake mantar türünün tüketiminin yaygınlaştırılmasının ucuz, kaliteli ve bol miktarda üretilmesi ile mümkün olabileceğini belirterek, şunları kaydetti:
     Üniversitede yaptığımız çalışmalarda, shiitake mantarı için, üretiminde torba kültürü yetiştiriciliğinde Karadeniz Bölgesinde yaygın olarak tarımı yapılan, bol miktarda açığa çıkan, yakılarak ziyan edilen veya çevre kirliliğine neden olan tarımsal ve orman artıkları denenerek değişik yetiştirme ortamları geliştirmeye çalışıyoruz. Başlattığımız çalışmalarda da büyük başarı sağladık. Bölge insanı ile üretimini artırmamız gerekiyor. Shiitake mantarı, Karadeniz Bölgesinde fındık, çay ve tütüne alternatif olabilecek en kazançlı ürün.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Uzak Doğunun şifalı mantarını Karadenizde yetiştiriyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER