VAKAD, 24 köyde kadın sorunlarını dinledi

VAKAD, 24 köyde kadın sorunlarını dinledi -720 kadınla bir araya gelen VAKAD üyeleri, kadınların sağlık, eğitim, kültür ve insan hakları konularında yaşadığı sıkıntıları belirledi


VAN (A.A) - Van Kadın Derneği (VAKAD), depremin ardından başlattığı, Köy köy geziyoruz, güçleniyoruz projesinin çalışmalarını tamamladı.
     125 gün süren çalışma boyunca, 24 köyde 720 kadınla bir araya gelen VAKAD üyeleri, kadınların sağlık, eğitim, kültür, insan hakları konularında yaşadığı sıkıntıları belirledi.
     Çalışmanın sonunda belirledikleri konuları rapor haline getiren VAKAD, raporu basın toplantısıyla açıkladı.
     Köylerde gündüz kadınlara seminer verdiklerini, gece kadınlarda film izletirdiklerini söyleyen VAKAD gönüllüsü Sema Bağış, eğitimlerin dışında köylerde şiddet gören kadınlara ulaşmak gibi bir amaçlarının da olduğunu kaydetti.
     Şiddet gören kadınlara, başvuracakları mekanizmalarla ilgili bilgiler de verdiklerini aktaran Bağış, travma yaşayan kadınların psikolojik destek almasını sağladıklarına da dikkat çekti.
     Kadınların genellikle sağlık ve eğitim alanında önemli sıkıntı yaşadığını dile getiren Bağış, şunları ifade etti:
     Köylerde kızlar hala okutulmamakta. Erken yaşta evlilikler köylerde hala yaygın. Ayrıca köylerde lise olmadığı için kız çocukları zorunlu eğitimlerden yararlanamamakta ve ev işlerinin yoğun olduğu zamanlar okula gidememekte. Bunun yanında kız çocukları üniversite hazırlık kurslarına genel olarak gönderilmemekte. Gittiğimiz köylerin sadece 3ünde sağlık ocağı var. Bunlardan sadece biri hizmet veriyordu. Aile hekimleri köylere gidiyor ancak ilaç temini konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Yoğun kış şartlarında köylerde sağlık hizmetlerine erişim imkanı güçleşiyor.
     Köylerde her yaş grubu kadınla görüşme imkanı bulduklarını ve sorunlarını dinlediklerini belirten Bağış, yaşanan sorunların çözümü için ilgili kurumlara resmi yazılar yazdıklarını, raporu da ilgili kurumlara göndereceklerini bildirdi.
    
     Muhabir: Cemal Aşan / Berin Arslan Çetin
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber VAKAD, 24 köyde kadın sorunlarını dinledi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER