Vali Aksoy:

Vali Aksoy: -Yağmurlama sulama sistemiyle su ve toprak kayıpları en aza indirildi


SAMSUN (A.A) - Vali Hüseyin Aksoy, yağmurlama sulama sistemiyle su ve toprak kayıplarının en aza indirildiğini belirtti.
     Vali Aksoy, yaptığı yazılı açıklamada, 2012 yılında Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında, Havza ilçesinde yapılan 3 adet yağmurlama sulama sistemi hakkında bilgi verdi.
     Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) kapsamında, ekonomik şekilde kullanılamayan açık sulama sistemlerinin basınçlı yağmurlama sistemine dönüştürülerek, su tasarrufu sağlandığına işaret eden Aksoy, sulanabilir tarım alanları artırılması, birim alandan elde edilecek ürün miktarının artması, toplam tarımsal üretimin artması ve kırsal kesimde yaşayan köylülerin refah seviyesinin artırılması amacıyla Havza ilçesine bağlı Kargaköy, Güvercinlik ve Beyköyde bulunan kapalı sulama sistemlerinin yağmurlama sulama sistemine dönüştürüldüğünü bildirdi.
     Samsunda KKYDP kapsamında yapılan ve toplamda 732 hektar alanı kapsayan 3 yağmurlama sulama projesinden en büyüğü olan ve 340 hektar alanın sulanmasını sağlayan Kargaköy Sulama Göleti Yağmurlama Sulama Projesi için Tarım Bakanlığından 254 bin 424,86 lira hibe alınırken, Samsun İl Özel İdare tarafından da 525 bin 649,73 lira yatırım bedeli ödendiğini belirten Aksoy, şunları kaydetti:
     Kargaköy Yağmurlama Sulama inşaatı için toplamda 780 bin 74,59 lira harcanmıştır. 250 hektar sulama alanı olan Güvercinlik Sulama Göleti Yağmurlama Sulama İnşaatı için 375 bin 527,66 lira Samsun İl Özel İdaresinden, 284 bin 252,90 lirası da Tarım Bakanlığı Hibe ödeneğinden olmak üzere toplamda 659 bin 780,56 lira harcanırken, en küçük sulama alanına sahip olan ve 142 hektar alanın sulanmasını sağlayan Beyköy Yağmurlama Sulama İnşaatı için ise 148 bin 201,09 lira Özel İdareden kaynak aktarılırken, Tarım Bakanlığından 258 bin 490,37 lira hibe bedeli alınarak toplamda 406 bin 691,46 lira harcanmıştır. Havza ilçesinde yapılan 3 sulama sistemi için harcanan 1 milyon 846 bin 546,61 liranın 1 milyon 49 bin 378,48 lirası Samsun İl Özel İdaresi tarafından karşılanırken, Tarım Bakanlığından 797 bin 168,13 lira hibe ödeneği bedeli alınmıştır.
     Yağmurlama sulama sistemlerinin hayata geçmesiyle birlikte sulanamayan alanların sulanma imkanına kavuştuğunu vurgulayan Vali Aksoy, şöyle devam etti:
     Sulanan alanlarda ise sulamanın etkinliği arttırılmıştır. Böylelikle su ve toprak kayıpları en aza indirilmiştir. Ayrıca bu sistemlerin faaliyete girmesiyle birlikte üretimde çeşitlilik sağlanarak, üreticiler daha fazla ürün ve gelir elde etmeye başlamıştır. Projenin belirlendiği gibi sürmesi halinde, köylülerimizin refah ve gelir seviyesi yükselmiş olacak, bu durum haliyle diğer köylere ve ilçeye ticari anlamda yansıyacak ve ekonomik hareketliliğin gerçeklemesi sağlanacaktır.
    
     Yayıncı: Dilek Sezen

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER