Vali Özun Suluova ziyareti

Vali Özun Suluova ziyareti -Öz, kapama ceviz bahçesinde ve maden işletmesinde incelemede bulundu


AMASYA (A.A) - Amasya Valisi Abdil Celil Öz, Suluova ilçesini ziyaretinde kapama ceviz bahçesinde ve maden işletmesinde incelemede bulundu.
     Vali Öz, Girne Mahallesinde 407 dekar alanda kurulan kapama ceviz ve badem bahçesinde Suluovalı iş adamı Suat Güveçten bilgi aldı.
     Güveç, proje öncesi bahçenin kıraç ve verimsiz olduğunu belirtti.
     Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının destekleriyle 407 dekar alanda, 6 bin ceviz ve bin adet badem fidanı ekimi gerçekleştirdiklerini söyleyen Güveç, Fidanlar 3 yıl sonra bu yıl ürün vermeye başladı. Toplam maliyeti 652 milyar olup yüzde 50ye yakını yaptığım projelerden hibe olarak karşılanmıştır. Ayrıca sulama havuzu kurarak bahçede damlama sulama sistemi kullanmaktayım dedi.
     Kapama Ceviz ve badem bahçesinde ve sulama göletinde beraberindekilerle birlikte incelemelerde bulunarak işletme sahibini tebrik eden Vali Öz, ürün veren ceviz ağaçlarından ceviz topladı ve elleriyle kırarak tadına baktı.
     Bakanlığın ceviz eylem planı ve odun dışı orman ürünlerinin arttırılması yönünde projeler yürüttüğünü belirten Vali Öz, şunları kaydetti:
     Bu projeler sayesinde verimli araziler dışında kalan kıraç, verimsiz, engebeli ve dağlık alanlar üretime ve istihdama kazandırılacak. Burada iş adamımızın gerçekleştirmiş olduğu kapama ceviz ve badem bahçesi projesi devlet tarafından yüzde 50lere varan desteklerle ortaya çıkmış Türkiyenin ilk 3 örnek projesinden birisidir. Ürün çeşitliliği, katma değer ürünlerinin arttırılması, arazi kullanımının en üst düzeye çıkarılması için bu proje çok önem arz etmektedir. Daha önce kurak ve verimsiz arazi sulama ve diğer çalışmalar sayesinde 407 dekarlık ceviz ve badem bahçesine dönüştürülmüş. Bölgemizde artık kurak ve engebeli yerler yapılan sulama ve diğer alt yapı çalışmaları sayesinde verimli araziler haline geliyor. Bu örnek çalışmanın küçük ölçeklilerini diğer bölgelerimizde de yapıyoruz. Amasya olarak Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliğimiz odun dışı orman ürünlerinin geliştirilmesi için projeler yaparak, badem, ceviz, kuşburnu ve böğürtlen gibi odun dışı orman ürünlerinin çeşitliliğinin arttırılması ve zenginleştirilmesi ve piyasaya sunulması ve de insanlarda bu konuda farkındalık oluşturma yönünde proje çalışmalar yürütüyoruz.
     Vali Öz, daha sonra Amasya İl Özel İdaresine bağlı Eski Çeltek Maden İşletmesine geçerek burada incelemelerde bulundu.
     Burada yaptığı açıklamada Öz, Eski çeltek işletmemizde 5 milyonluk yeni bir yatırım yapıyoruz. Bu yapılan yatırımla kömür yıkama, eleme ve kömür zenginleştirme tesisi kurulacak. Bu sayede hem üretim kapasitesi arttırılacak hem de kayıp ,kaçak en aza indirilmiş olacak. Burada yaklaşık 250 kişi çalışabilecek ve 25 milyon lira civarında ekonomiye katkısı olacak dedi.
     Suluova ziyaretlerinde Vali Öze Suluova Kaymakamı Harun Sarıfakıoğulları, Amasya Özel İdare Genel Sekreteri Mustafa Bolat, Amasya Orman Bölge Müdürü Ahmet Ceylan, Suluova Belediye Başkanı Mahmut Boz, Eski Çeltek Maden İşletme Müdürü Rıza Arabacı, AK Parti İlçe Başkanı Aydın Korkmaz, çeşitli kurum ve kuruluş temsilcileri eşlik etti.
    
     Muhabir: Murat Arslan / Cihan Okur
     Yayıncı: Dilek Sezen
<< Önceki Haber Vali Özun Suluova ziyareti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER