Vandaki KCK davası

Vandaki KCK davası -Van Belediye Başkanı Bekir Kayanın da aralarında bulunduğu 13 sanıklı davanın ilk duruşması yapıldı -İddianamede geçtiği öne sürülen sözde Kürtler ibaresiyle ilgili mahkeme başkanı Kerem Küçük, Kürtlerin taleple


VAN (A.A) - Van Belediye Başkanı Bekir Kayanın da aralarında bulunduğu 13 sanıklı davanın ilk duruşması yapıldı.
     Vanda, terör örgütü PKKnın şehir yapılanması KCKya yönelik 7 Haziran 2012 tarihinde düzenlenen operasyonun ardından Terör örgütüne üye olmak suçundan tutuklanan Van Belediye Başkanı Kaya ile BDPli bazı ilçe belediye başkanları ve il yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 10u tutuklu 13 kişi, ilk kez hakim karşısına çıktı.
     Van 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşma öncesinde konuşan mahkeme başkanı Kerem Küçük, duruşma salonunun sanık avukatlarının talebi üzerine hazırlandığını belirterek, Sizler bizim misafirlerimizsiniz. Biz iyi niyetimizi ortaya koyduk. Aynı iyi niyeti salondaki herkesten bekliyoruz. Umarım iyi bir yargılama olur dedi.
     Duruşmada, kimlik tespiti öncesi söz hakkı alan Van Belediye Başkanı Kaya, Cumhuriyet Savcısı Recep Bakırcı tarafından hazırlanan iddianamenin hukuk dışı olduğunu savunarak, iddianamede sözde Kürtlerin talepleri gibi ifadeler bulunduğunu ve böylesi bir tabirin kimsenin haddi olmadığını öne sürdü.
     Bizler toplum barışını bozacağımız gerekçesi ile tutuklandık diyen Kaya, bu ortamda adil yargılama yapılacağına inanmadığı için duruşmanın hiçbir aşamasında beyanda bulunmayacağını kaydetti.
     Daha sonra söz alan sanık avukatlarından Meral Danış Beştaş da savcının görevini kötüye kullandığını iddia ederek, iddianamenin mahkeme heyeti tarafından reddedilmesini talep etti.
     Davanın, mahkemenin görev alanına girmediğini, bu nedenle görevsizlik kararı verilmesini de talep eden sanık avukatları, üniversitelerdeki siyaset bilimcilerin davaya bilirkişi olarak atanmasını istedi.
     Mahkeme heyeti ise sanık avukatlarının talebini reddetti.
    
     -Sözde Kürtler ibaresi-
    
     İddianamede geçtiği öne sürülen sözde Kürtler ibaresiyle ilgili söz alan Savcı Bakırcı da böylesi bir iddianın ardından iddianamede birçok kez tarama yaptığını ancak sözde Kürtler gibi bir ifadeye rastlamadığını belirtti.
     Sözde bayrak ve sözde örgüt şeklindeki ifadelerin iddianamede yer aldığını açıklayan Bakırcı, Terör örgütünü kimse Kürt şemsiyesi altına saklamasın. Gariban Kürt vatandaşına en büyük zararı bunlar veriyor diye konuştu.
     Mahkeme Başkanı Küçük ise Kürtlerin taleplerinin sözde olamayacağını bildirerek, Sizler bu ülkenin birinci sınıf vatandaşlarısınız. Bu ülkeyi birlikte kurtardık ifadelerini kullandı.
     Yaşanan kısa süreli gerginliğin ve kimlik tespitinin ardından söz alan sanık avukatlarının, 700 sayfalık iddianamenin son iki sayfasının okunmasını talep etmesi üzerine, mahkeme heyeti avukatların bu talebini de reddetti.
     Verilen bir saatlik aranın ardından yeniden başlayan duruşmada, mahkeme başkanı Küçük, iddianamenin sonuç bölümünü okuyarak sanıklardan savunma yapmalarını istedi.
     Bunun üzerine söz alan Van Belediye Başkanı Kaya, iddianamenin siyasi olduğunu, bu nedenle savunma yapmayacağını yeniledi.
     Kaya, İddianame ve belgeler bizi aşağılayıcı bir şekilde hazırlanmış. Yargının siyasi baskı altında olduğu bir ortamda savunma yapmayacağım. Eğer bizim tutuklanmamız toplumsal barışı sağlayacaksa, biz ömür boyu cezaevinde yatmaya razıyız dedi.
     Diğer sanıklar da aynı gerekçelerle savunma yapmayacaklarını belirtti.
     Mahkeme heyeti, sanık avukatlarından 3ünün yaptığı savunmanın ardından yarın devam edilmek üzere duruşmaya ara verdi.
    
     -Duruşmayı, CHP ve BDP temsilcileri de izledi-
    
     Duruşmayı CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, BDPli milletvekilleri Pervin Buldan, Nazmi Gür, Özdal Üçer ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi ve bazı sivil toplum örgütü temsilcileri de izledi.
     CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, adliye binası olarak kullanılan cezaevi içindeki spor salonunun duruşma salonu olarak hazırlandığına dikkati çekerek, Spor salonlarından bozma bu salonlar bize sıkı yönetim dönemini hatırlatıyor diye konuştu.
    
     Muhabir: Cemal Aşan
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Vandaki KCK davası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER