Van depremi, Bitlis Kalesini de etkiledi

Van depremi, Bitlis Kalesini de etkiledi -YYÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Baş: -Kalenin restore edilmeyen kısımlarında, Van depreminin de etkisiyle oluşan ayrışmalar kopma noktasına geldi


BİTLİS (A.A) - Şener Toktaş - Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülşen Baş, Bitlis Kalesinin restore edilmeyen bölümlerinde, Van depreminin de etkisiyle oluşan ayrışmaların kopma noktasına geldiğini belirtti.
     Bitlis Kalesi Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Baş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2012 kazı sezonunun bir hafta önce açıldığını vurgulayarak, kazıya YYÜ, Batman ve KKTC Girne üniversitelerinde eğitim gören öğrencilerin katılımıyla başlandığını söyledi.
     Ekim ayı sonuna kadar devam edecek kazı çalışmalarının 15i öğrenci 30u aşkın kişi ile yapıldığını anlatan Baş, bu yıl kalede kazı çalışmasının yanı sıra restorasyon, konservasyon ve çevre düzenlemesi de yapacaklarını ifade etti.
     Baş, bu yıl çalışmalara yeni başlanmasına rağmen kazılarda sırlı ve sırsız çok sayıda seramik bulunduğuna dikkati çekerek, Kazı sırasında çıkardığımız tarihi eserlerin, laboratuvar ortamında bakımı, onarımı, korservasyonu ve arşivleme çalışması yapılacak dedi.
     Kalede geçmiş yıllarda yapılan kazılarda, ortaya çıkan Akkoyunlu dönemine ait hamamın korunması gerektiğine işaret eden Baş, hamamla ilgili restorasyon, rölöve ve restitüsyon projelerini hazırlayarak Van Bölge Koruma Kuruluna sunacaklarını dile getirdi.
     Vanda geçen yıl meydana gelen depremlerin Bitlis Kalesindeki bazı noktalarda hasara neden olduğuna işaret eden Baş, şöyle konutu:
     Kalenin üzerine kurulduğu kaya blokların doğu ve güneye bakan kesimlerinde, önceki yıllarda restorasyon çalışması yapmıştık. Bu restorasyon sayesinde kayalar ve surlar sağlam hale getirildi. Fakat kalenin restore edilmeyen kısımlarında Van depreminin de etkisiyle oluşan ayrışmalar kopma noktasına geldi. Önlem alınmaması halinde kalenin bu kısımları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. Bu kısımlarla ilgili yapılacak restorasyon için projelerin bir an önce tamamlanması gerekiyor.
    
     Muhabir: Yahya Öylek
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Van depremi, Bitlis Kalesini de etkiledi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER