Van Gölü havzasında kuşların renk cümbüşü

Van Gölü havzasında kuşların renk cümbüşü -Göçmen kuşların önemli duraklarından biri olan Van Gölü havzası, havaların ısınmasıyla yabancı konuklarına ev sahipliği yapıyor


VAN (A.A) - Her yıl çok sayıda kuş türünü ağırlayan Van Gölü havzası, havaların ısınmasıyla başta flamingolar olmak üzere çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapıyor.
     Kışın sıcak bölgelere göç eden, yaz mevsiminde ise Türkiyedeki sulak alanları mesken tutan birçok kuş türü, hava sıcaklığında yaşanan artış ile Van Gölü havzasına gelmeye başladı.
     Erciş ilçesi sahilindeki Çelebibağ beldesi ile il genelindeki Sarısu, Erçek Gölü, Akgöl, Göründü, Karasu, Bendimahi deltası ve Dilkaya sazlığında konaklayan göçmen kuşlar, yaz dönemini geçirdikleri sulak alanlarda adeta renk cümbüşü oluşturuyor.
     Kuşların, kuluçka döneminde Van Gölü sahiline bıraktığı yumurtalar ise çoğu zaman doğadaki yabani hayvanların hedefi haline geliyor.
     Av ve Yaban Hayatı Koruma, Geliştirme ve Tanıtma Vakfı Erciş Temsilcisi Güven Çalık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van Gölü havzasının, Anadolu topraklarında özel bir yeri olduğunu söyledi.
     Önemli göç güzergahlarından biri olan havzanın, her yıl çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yaptığını anlatan Çalık, "Türkiye üzerinden göç eden kuş türlerinin 3te 2si buradan geçiyor. Bölgemiz, bu anlamda doğal yaşam potansiyeli açısından adeta kuş cennetini andırıyor. Turizm yatırımcılarına, fotoğraf meraklılarına ve özellikle çevreci insanlara bahar ayında zengin bir görsellik sunan bölgemizde, sarı gagalı kuğu, dikkuyruk, toy, flamingo ve sayıları giderek azalan turnaları görmek mümkün."
     Çelebibağı beldesi ve Sarısu bölgesinin 216 çeşit kuş türünü barındırdığına değinen Çalık, göçmen kuşları yakından görüntülemek isteyen fotoğraf tutkunlarını Van Gölü havzasına davet etti.
    
     Muhabir: Ali Dağer - Emre Ilıkan / Sıtkı Yıldız
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber Van Gölü havzasında kuşların renk cümbüşü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER