Vefatının 30. Yılında Necip Fazılı Anma

Vefatının 30. Yılında Necip Fazılı Anma Etkinlikleri -"30 Kitap 30 Konuşmacı" konferansları kapsamında Prof. Dr. Hakan Poyraz, Kısakürekin "Edebiyat Mahkemeleri" eserini anlattı


KONYA (A.A) - Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hakan Poyraz, "30 Kitap 30 Konuşmacı" konferansları kapsamında, Necip Fazıl Kısakürekin Büyük Doğu dergisinde neşrettiği "Edebiyat Mahkemeleri" eserini anlattı.
     Poyraz, Meram Belediyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesince Aziziye Kültür Merkezinde organize edilen konferansta, Kısakürekin Edebiyat Mahkemelerinde edebiyatını, fikrini ve politikasını bu eserde belirginleştirdiğini söyledi.
     Fikrin başka bir fikirle yeteri kadar işlenmediği takdirde yerini retoriğin alacağını ifade eden Poyraz, "Edebiyat Mahkemeleri bu çatışmanın en iyi örneklerinden birisidir. Fikirle retoriğin nasıl çatıştığını, içiçe geçtiğinin iyi bir örneğidir. Yazar bu çatışmayı tasvir ederken, tasvirini çatışmanın içinden yapmaktadır. Eserde Mehmet Akif Ersoy, Tevfik Fikret, Yahya Kemal ve Nurullah Ataçı yargılamıştır" diye konuştu.
     Kısakürekin aradığının hakikat olduğunu anlatan Poyraz, "Bir davası vardır. Davası; söylemidir. Zamanı; dava zamanıdır. Yunusun davası aşkıydı. Necip Fazıl aşkı davasıydı. Aşk olmadan şiir yazılmaz. Dava olmadan da yaşanmaz. Necip Fazıl büyük bir şairdir. Romantik bir mütefekkirdir. Romansal hakikati dolayımsız yaşar" dedi.
    
     Muhabir: Muhammed Boztepe
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber Vefatının 30. Yılında Necip Fazılı Anma Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER