Vergi kaçakçılığını önlemek için faturalar mercek

Vergi kaçakçılığını önlemek için faturalar mercek altına alınıyor -Maliye Bakanlığı, EPDKdan lisans alan elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketlerine, abone ve tüketim bilgilerini elektronik ortamda gönderme zorunluluğu getirdi -BESOB Ba


BURSA (A.A) - Vedat Yücebaş - Maliye Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) lisans alan elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketlerine, abone ve tüketim bilgilerini elektrik ortamda gönderme zorunluluğu getirdi. Uygulamayla vergi kaçaklarının önlenmesi hedefleniyor.
     AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Maliye Bakanlığının hazırladığı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Resmi Gazetede yayımlandı.
     Bu doğrultuda EPDKdan lisans alan tüm elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketlerinin, abone ve tüketim bilgilerini, yeni tesis edilen, değişen veya kapanan abonelere ilişkin bilgileri, elektronik ortamda göndermesini zorunlu kıldı.
     İşletmelerin elektrik ve doğalgaz tüketim bilgileri, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi Transfer Sistemi aracılığıyla elektronik ortamda toplanacak. Bilgiler, işletmelerin satış performansıyla karşılaştırıldıktan sonra enerji tüketimiyle orantısızlık görülenler uyarılacak.
     Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak, AA muhabirine, esnafın vergi ödemekten yana bir itirazının olmadığını ve vergi dağılımında adalet istediklerini söyledi.
     Maliye Bakanlığının bu uygulamasının gerek kayıt dışı işletmeleri ortaya çıkarmak gerekse vergi kaybını azaltmak bakımından başarılı olacağına inandıklarını belirten Tak, şöyle devam etti:
     "Bu konuda Maliye Bakanlığını destekliyoruz. Enerji tüketimi üzerinden işletmelerin faaliyetlerinin takibini olumlu bir adım olarak görüyoruz. Esnaf olarak devletin yanındayız. Vergi ödememiz gerekiyor. Ödenen vergiler emekli maaşı, sağlık hizmetleri ve diğer yatırımlar olarak geri dönüyor. Esnaf, elektrik ve doğalgaz gibi enerji ürünlerini daha ucuza almak istiyor. Şirket ve büyük işletmeler, elektrik ve doğalgazı yüzde 27 daha ucuza kullanıyor. Esnafın da enerjiyi aynı oranda daha ucuz almasını talep ediyoruz. Bu konuyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile görüştük. Talebimizi Başbakan Recep Tayyip Erdoğana da ilettik. Umarım bu konuda olumlu bir yanıt alırız."
    
     -Uygulamanın, muhasebecilere yük getireceği endişesi-
    
     Bursa Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) Başkanı Mesut Topçu da Maliye Bakanlığının, oluşturacağı veri merkezi sayesinde işletmelerin enerji tüketimi ile satış performansını çapraz kontroller yaparak, vergide kayıp ve kaçağı önlemeye çalışacağını belirtti.
     Uygulamanın, vergi önlemlerinden biri olabileceğini vurgulayan Topçu, "Maliye Bakanlığı, bu tebliğle elektrik ve doğalgaz tüketim miktarı ile işletmelerin performanslarını ölçmeye çalışıyor. Maliye Bakanlığı, enerji tüketilip satışların ona paralel olmaması halinde işletmede kayıp kaçak olduğuna hükmedecek" ifadesini kullandı.
     Topçu, özellikle stoklu çalışan işletmelerin yöneticilerinin, "stoklu çalıştığımız zaman enerji tüketimimiz ile kestiğimiz faturalar arasında fark oluşuyor" diye tereddütleri bulunduğunu anlattı.
     İşletmelerde bazı dönemlerde satışların durgun veya yoğun olabileceğini dile getiren Topçu, şunları kaydetti:
     "Maliye Bakanlığının bunu yıllık bazda değerlendireceğini düşünüyorum. Örneğin bir dokumacının enerji sarfiyatı hep yüksekse sürekli stok yaptım diyemez. Maliye Bakanlığının da yüksek sarfiyat yaptın diye hemen ceza uygulayacağını düşünmüyorum. Bakanlık, gelecek bilgiler doğrultusunda, Kardeşim nedir durumun- Bu kadar enerji tüketiyorsun, buna paralel hasılatın yok, gelirin yok diyecektir. Elde edilecek enerji tüketim bilgileri, işletmelere yönelik incelemelerde belli bir kriter teşkil edecektir."
     Topçu, uygulamanın, enerji tüketimiyle ilgili bilgileri iletecek muhasebeci ve mali müşavirlere yeni bir yük getireceğini savundu.
    
     -Doğalgaz aboneliğinde "TC kimlik numarası" koşulu-
    
     Bursagaz Müşteri Hizmetleri Müdürü Ercüment Türker ise Resmi Gazetede yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği çerçevesinde şirket olarak gerekli sistem altyapısını tamamlayıp 1 Ocak 2013 itibarıyla abonelerinin tüketim bilgilerini Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi Transfer Sistemine elektronik ortamda göndermeye başladıklarını anlattı.
     İptal edilen ve değişen abone bilgilerinin de aylık olarak bildirildiğini belirten Türker, şöyle konuştu:
     "İş yerleri için tesis edilecek doğalgaz abonelik taleplerinde iş yeri abone işlemi tesisini yapmadan ve sözleşme düzenlemeden önce Gelir İdaresi Başkanlığının kurumsal internet sayfası üzerinden iş yeri aboneliği yaptıracak gerçek veya tüzel kişinin vergi mükellefiyetinin bulunup bulunmadığını elektronik ortamda sorgulayacaktır. Vergi mükellefiyeti bulunmayan gerçek veya tüzel kişinin iş yeri abone işlemi tesis edilmeyecek ve sözleşme düzenlenmeyecektir. Bu kapsamda iş yerlerinin gaz aboneliği yapabilmesi için öncelikle vergi dairesinden vergi numarası olması zorunlu hale gelmiştir. Bu kontrolü, Maliye Bakanlığı dağıtım şirketlerine vermiştir."
     Türker, abonelik sırasında TC kimlik numarası bildiriminin zorunlu hale getirildiğini ve bununla kira gelirlerinin denetim altına alınmasının amaçlandığını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Vergi kaçakçılığını önlemek için faturalar mercek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER