VOB, İstanbul yolunda

VOB, İstanbul yolunda -İzmir merkezli VOBun yüzde 17 ortağı olan İzmir Ticaret Borsası, VOBun yeni yasayla kurulması öngörülen Borsa İstanbul bünyesine taşınması için müzakere yürütülmesi konusunda, Yönetim Kurulu Başkanı


İZMİR (A.A) - İzmir Ticaret Borsası, Vadeli İşlem Borsasının, İMBK ve İstanbul Altın Borsasını tek çatı altında toplayacak Borsa İstanbulun bünyesine katılması konusunda müzakere yürütmek üzere, Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelliye yetki verdi.
     İzmir Ticaret Borsasının (İZTB) aylık olağan meclis toplantısında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen Sermaye Piyasası Yasa Tasarısıyla İMKB ve İstanbul Altın Borsasını tek çatı altına toplaması öngörülen Borsa İstanbulun bünyesine, İZTBnin yüzde 17 hisse sahibi olduğu VOBun da dahil edilmesi için müzakere yürütülmesine ilişkin yetki alınması tartışıldı.
     Süreçle ilgili bilgi veren İZTB ve VOB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İZTBnin öncülüğüyle kurulan VOBun bir başarı öyküsü olduğunu ancak İMKBnın başarısızlığının faturasının VOBa kesildiğini ileri sürdü.
     Hükümetin İstanbul Finans Merkezi Projesiyle İMKBnin başarısızlığını, VOBun başarısıyla örtme girişiminde olduğunu savunan Kestelli, bunun yanlış olduğunu anlatmak üzere çok çaba sarf ettiğini ancak başarılı olamadığını kaydetti.
     Hükümetin bu konuda kararlı olduğunu kaydeden Kestelli, bayramdan önce TBMM Plan ve BÜtçe Komisyonunda kabul edilen tasarıyla Borsa İstanbulun oluşturulmasının öngörüldüğünü, tasarıda VOB ortaklarına da Borsa İstanbul çatısı altına girilmesi çağrısının yapıldığını ifade etti.
     Bu konuda son olarak VOBun yüzde 25 hissedarı olan TOBBun Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile görüştüklerini, Babacanın bu konuda kararlı olduklarını bildirdiğini anlatan Kestelli, bu aşamadan sonra artık borsanın ve İzmirin çıkarlarını korumak üzere hareket etmek zorunda olduklarını belirtti.
     Tasarının VOB ortaklarına, hisselerini belli bir çarpanla Borsa İstanbul hissesiyle değiştirmeleri çağrısında bulunduğuna dikkati çeken Kestelli, şunları söyledi:
     Nihai teklif özetle şöyle: Ellerinizdeki VOB hisselerine karşılık size Borsa İstanbulun yüzde 5ini verelim. Yeni borsanın yönetimine girin ve VOBun kasasındaki nakit de size kalsın. Borsa İstanbula biçilen tahmini değer 4 milyar lira civarında. Bu hesapla VOB ortaklarına önerilen hisselerin değeri 200 milyon lirayı buluyor. Buna dağıtılacak kar payı da eklenirse VOB için 240 milyon lirayı aşan bir değer çıkıyor.
     VOBu tek başına küresel bir borsa haline getirmek için yapılması gereken her şeyi yaptık. Ancak siyasi otorite VOBun başarısını İstanbulu finans merkezi yapma hedefi için kaldıraç olarak kullanma konusunda bir tasarrufta bulunmaya kararlı. Daha fazla ayak diretirsek tıpkı vadeli hisse senedi işlemleri ve opsiyonları konusundaki gibi her aşamada önümüzün kesileceği aşikardır. Ya VOBun yok olmasıyla sonuçlanabilecek yeni bir mücadeleye gireceğiz ya da yeni Türkiye Borsasının bir parçası olup hakkımız olan parayı alarak, yeni ve daha büyük işlere odaklanacağız. Ne yazık ki bu öneriyi kabul edelim önerisiyle önünüze geldim.
     Kestelli, bazı meclis üyelerinin Borsa İstanbula katılma çağrısına olumsuz yanıt verilmesi durumunda ne olacağını sormaları üzerine, VOBun yeni yetki almadan yoluna devam edeceğini, her aşamada önünün kesileceğini ve yavaş yavaş öleceğini, bu aşamada değeri sıfıra giden bir kurum yerine değer kazanacak bir iştirake dahil olmanın daha avantajlı gözüktüğünü dile getirdi.
     Bu, istimlak gibi bir şey, çok mücadele ettik ama pes ettik diyen Kestelli, VOBun İzmirdeki merkezinin korunması konusunda pazarlıkların devam edeceğini açıkladı.
     Bazı meclis üyeleri VOB hisselerinin devri konusuna destek verirken bazı üyeler ise bu konuda mücadelenin devam etmesi gerektiğini vurguladı. Meclis Üyesi Güngör Şarman, bu aşamada müzakereye başlamanın erkenden teslim olmak anlamına geleceğini, siyasetçileri devreye sokarak mücadelenin sürmesi gerektiğini öne sürdü.
     Mecliste İZTB hisselerinin Borsa İstanbula devri konusunda müzakereleri yürütmesi için Işınsu Kestelliye oy birliğiyle destek verildi.
    
     Muhabir: Tolga Albay / Emre Umurbilir
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber VOB, İstanbul yolunda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER