Yalancı bahar ağaçları erken çiçeklendirdi

Yalancı bahar ağaçları erken çiçeklendirdi -Hava sıcaklığının mevsim normallerinin 8-10 derece üstünde seyretmesi sonucu Samsunda sahil kesimindeki erik ağaçları çiçek açtı -Havanın ısınmasıyla çiçek açma meylinde olan meyve a


SAMSUN (A.A) - Fatma Kalay - İlyas Gün - Hava sıcaklığının mevsim normallerinin 8-10 derece üstünde seyretmesi, ağaçları bahar mevsimi gelmeden çiçeklendirdi. Samsunun denize yakın bölgelerinde erik ağaçları çiçek açtı.
     Son bir haftadır Türkiyenin genelinde etkili olan sıcak hava, doğayı da canlandırdı. Samsunda sıcak havayı fırsat bilen vatandaşlar sahile ve park alanlarına akın ederken, hayvanlar da güzel havanın tadını çıkarıyor.
     Sıcaklıkların 8-10 derece yükselmesiyle, termometrelerin 23 dereceyi gösterdiği Samsunda kıyı kesime yakın köylerde erik ağaçları çiçek açtı.
     Samsun Meteoroloji Bölge Müdürü Murat Asar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son bir haftadır Ocak ayında olunmasına rağmen sıcaklıkların mevsim normallerinin 8-10 derece üstünde seyrettiğini söyledi.
     Sıcak havanın gelecek hafta başından itibaren yerini soğuk havaya bırakacağını, sıcaklıkların mevsim normallerine döneceğini vurgulayan Asar, Doğu Karadenizin iç kesimlerinde geçen haftalarda etkili olan kar yağışı nedeniyle oluşan kar kütlelerinin havanın ısınmasıyla gevşediğini, bu bölgedeki vatandaşların çığ tehlikesine karşı dikkatli olmaları gerektiğini bildirdi.
    
     -Meyve ağaçlarına buz kalıbı takviyesi-
    
     Sıcak havanın etkisiyle bitkilerin de yanılarak erken çiçek açabileceğini ifade eden Asar, şunları kaydetti:
     Bu sıcaklığın devam etmesi halinde, sıcağa duyarlı, sıcaklığa göre çiçek açma meylinde olan meyve ağaçlarının aldanarak zamanından önce çiçek açması riskiyle karşı karşıyayız. Özellikle Karadenizde fındık özel bir yere sahip. Ciddi bir gelir kaynağı. Fındığın zamanından önce çiçek açması durumunda tekrar havanın soğuyacak olmasından dolayı, dayanıksız hale gelen bitkinin çiçeklerinin yanması söz konusu. Tabi ki çiçek yandığı zaman da yeni sezonda meyve verecek ağaçların rekoltesinin düşmesi gibi bir durumla karşılaşılabilir.
     Asar, olumsuz etkinin ne kadar olacağını bilinmesinin güç olduğunu dile getirerek, Dünyanın her yerinde bu tür olaylar yaşanabilir. Özellikle yurt dışında tarımla ilgilenen yerlerde bitki köklerine buz kütleleri ve buz kalıpları koyularak bitkinin erken uyanmasını engellemeye yönelik çalışmalar yapılıyor. Bitkinin erken uyanması engellenebilir ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Yalancı bahar ağaçları erken çiçeklendirdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER