Çeyiz müzesiyle geçmişe ışık tutuyorlar

Çeyiz müzesiyle geçmişe ışık tutuyorlar -Sökede Öztürk Ailesinin girişimleriyle bir alışveriş merkezi içinde kurulan etnografya müzesinde bin 800 çeyiz eşyası sergileniyor -Otantika Etnografya Müzesi Kurucu Üyesi Çağdaş Can Öztürk:


AYDIN (A.A) - Gökmen Şireci- Sökede Öztürk Ailesinin topladığı Osmanlı dönemine ait bin 800 çeşit çeyiz eşyası, bir alışveriş merkezi içinde kurulan etnoğrafya müzesinde sergileniyor.
     Otantika Etnografya Müzesinin Kurucu Üyesi Çağdaş Can Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada Osmanlı çeyiz kültürünü yeni nesillere tanıtmak amacıyla ailesinin 30 yıldır koleksiyonunu yaptığı eserleri sergilemek üzere kardeşi Deniz Can Öztürk ile müze kurduklarını söyledi.
     Müzede sergilenen 17, 18, 19 ve 20. yüzyıla ait eserlerin anne ve babası tarafından 30 yıl boyunca Ege Bölgesi köylerinden toplandığını ifade eden Öztürk, şöyle konuştu:
     Aydında mimar olan babam Cem Cemil Öztürk ve annem Nilüfer Öztürk, mimarlık vazifelerinin yanı sıra 30 yıl boyunca, aralarında beylik ve şehzade merkezlerinin de bulunduğu Aydın, Kütahya, Balıkesir, Manisa, Muğla, Afyon ve Uşaktaki köylerden çeyiz sandığı ve aksesuarlarını satın almış. Anne ve babamın bu merakını duyan birçok köylü Aydına geldiğinde ellerinde bulunan eserleri getirip kendilerine satmış. Böylelikle 30 yılın sonunda tamamı orijinal 4 bin parçadan oluşan mükemmel bir koleksiyon oluşmuş.
     Bize belki de bırakabilecekleri en güzel mirası bırakmışlar. Kardeşimle birlikte bu eserleri bir müzede sergilemeyi hayal ettik. Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurarak Milet Müzesine bağlı olarak Otantika adında etnografya müzesi kurduk. Bindallılar, cepkenler, şalvarlar, başörtüleri, oyalar, yemeniler, uçkurlar, peşkirler, namaz ve mevlit örtüleri, banyo takımları, çarşaflar, halı ve kilimler, hançerler, saatler, iğne oyaları, hesap işi işlemeler, takılar ile mobilyaların da arasında bulunduğu 4 bin Osmanlı çeyiz sandığı eserinden 1800ünü müzede sergiliyoruz. Eserlerin geri kalanı için ise başka bir mekanda müze açma düşüncemiz bulunuyor.
     Yeni nesillere kendi değerleri olan bu eserleri tanıtıp unutturmamayı amaçladıklarını vurgulayan Öztürk, öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik özel geziler organize ettiklerini, yaz sezonu için de Kuşadası ve Didime gelen yabancı turistleri müzede ağırlamak için programlar düzenlediklerini bildirdi.
    
     -KÖylü kadınlar yeniden üretiyor-
    
     Deniz Can Öztürk ise sergiledikleri çeyiz modellerinin yaşatılması ve köylü kadınlara ek gelir imkanı yaratılması amacıyla Aydın ve civar köylerdeki kadınlarla bağlantı kurduklarını, 100e yakın kadının sergilenen eserleri yeniden ürettiğini söyledi.
     Ürünlerin müze yanında oluşturulan hediyelik eşya bölümünde satışa sunulduğunu kaydeden Öztürk, Osmanlı çeyizlerini eserlerini tanıtmaya yönelik defile programları düzenlemeyi düşündüklerini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Çeyiz müzesiyle geçmişe ışık tutuyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER