Yalovada zehirli mantar uyarısı

Yalovada zehirli mantar uyarısı


YALOVA (A.A) - Yalova Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, mantar zehirlenmelerine karşı uyarıda bulundu.
     İl Müdürü İbrahim Dedecan, yazılı açıklamasında, Mantar zehirlenmesinin doğal alanda yetişen ve yapısında zehirli maddeler bulunan mantarların tüketilmesiyle oluşan ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenme olduğunu belirtti.
     Mantar zehirlenmelerinin özellikle yağışların arttığı ilkbahar ve sonbahar aylarında artığına dikkati çeken Dedecan, şunları kaydetti:
     Doğada yetişen on binlerce mantar türü bulunmaktadır. Mantarların zehirli olup olmadıklarını şekline ve rengine bakarak anlamak mümkün değildir. Mantarın yoğurtla birlikte tüketilmesi, pişirilmesi, sirkeli ya da tuzlu suda bekletilmesi, kaynatılması, taze, konserve ya da kurutulmuş olması zehrinin yok edilmesi için yeterli değildir. Mantarın zehri hiçbir şekilde yok edilemez. Doğada kendiliğinden yetişen mantarların zehirli veya zehirsiz olduğunu bakarak anlamak mümkün değildir. Mantar yenecekse mutlaka kültür mantarları tercih edilmeli ve bol su ile iyice yıkanarak pişirdikten sonra tüketilmelidir. Satın alınacak mantarın ambalajlı olmasına ve etiketinde üretim yeri, üretim izni, üretim tarihi gibi bilgilerin yer almasına dikkat edilmelidir.
     Dedecan, mantar zehirlenmesinin ilk gözlenen belirtileri, sersemlik, uykuya meyil, bulantı, kusma, ateş, terleme, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarıklık, ağızda metalik tat, karın ağrısı ve ishaldir. Mantar tüketiminden sonra bu belirtilerden bir ya da birkaçı görüldüyse en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini bildirdi.
    
     Muhabir: İsmail Ersan
     Yayıncı: Haluk Yüksel
<< Önceki Haber Yalovada zehirli mantar uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER