Yaylada güneş paneliyle elektriğe kavuştular

Yaylada güneş paneliyle elektriğe kavuştular -Kemere bağlı Pınarbaşı köyü yaylasında hayvancılık yapan 2 kardeş, yıl boyunca kaldıkları barakada ihtiyaç duydukları elektriği güneş enerjisinden elde ediyor (Fotoğraflı-Görüntülü


BURDUR (A.A) - Murat Çoban - Kemere bağlı Pınarbaşı köyü yaylasında hayvancılık yapan 2 kardeş, yıl boyunca kaldıkları barakada ihtiyaç duydukları elektriği güneş enerjisinden elde ediyor.
     Köy yaylasında küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Ali, Osman ve Süleyman Seven kardeşler, yıl boyunca köyün dışındaki barakalarında geçiriyor.
     Bulundukları yerde elektrik bulunmayan kardeşler, barakalarının yanına anlaştıkları firma tarafından kurulan güneş panellerince üretilen elektrikle beyaz eşyalarını kullanmaya başladılar.
     Kardeşlerden Osman Seven ise maddi durumunun elvermemesi nedeniyle barakasına güneş enerjisi paneli kurduramadı.
     Ali Seven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çobanlığın dede mesleği olduğunu, mesleklerini severek yaptıklarını söyledi.
     Yıl boyunca arazide kaldıklarını, aileleri ile kurdukları barakalarda yaşadıklarını anlatan Ali Seven, Barakalarımız köyün dışında kalıyor. Bulunduğumuz yerde elektrik bulunmuyor. Bu nedenle günlük hayatta kullanılan elektrikli eşyaları da kullanamıyorduk dedi.
     Bir arkadaşlarının önerisi üzerine güneş enerjisinden elektrik elde etme üzerine araştırma yaptıklarını ifade eden Seven, yaptıkları araştırma sonucunda güneş enerjisi paneli kurdurduklarını kaydetti.
     Güneş enerjisinden elektrik üretilmesinin ardından televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi aldıklarını vurgulayan Seven, Sistem bir gün boyunca bin 200 volt elektrik üretiyor. Üretilen bu elektrik barakamızdaki tüm cihazları çalıştırmaya yetiyor. Gündüz alınan enerji akülere depolanarak, gece de kullanıma yeterli oluyor. Hayatımızdan memnunuz. Bu sayede sorunlarımızı çözmüş olduk diye konuştu.
     Seven, sistem için 6 bin lira civarında masraf yaptığını, aldığı elektrikli eşyalara da 4 bin lira civarında verdiğini belirterek, Sistemin kış mevsiminde yeterli olup olmayacağını bilmiyoruz. Kışın güneşi az göreceği için elektrik az üretilebilir. Eğer bu konuda sıkıntı olursa rüzgardan da elektrik üreterek sisteme takviye sağlayacağım diye konuştu.
    
     -Diğer çobanların eşleri özenerek bakıyor-
    
     Güneş enerjisinden elektrik üretilmesi sayesinde çamaşırları elde yıkamaktan kurtulduğunu dile getiren Ali Sevenin eşi Cemile Seven ise bu sayede karanlıkta kalmaktan, yemeklerinin bozulmasından, su ısıtarak çamaşır yıkamaktan kurtulduğunu vurguladı.
     Koyunların bakımından sonra ev işlerini yapmanın zor olduğunu dile getiren Cemile Seven, sistemin kendisine büyük kolaylık sağladığını, diğer çobanların eşlerinin Bizim de olsun, biz de alsak diye kendilerine özendiklerini söyledi.
     Barakasına güneş panelleri kurduramayan Osman Seven de maddi durumunun iyi olmaması nedeniyle kendisinin sistemi kurduramadığını kaydederek, Ağabeylerim barakalarına güneş enerjisinden elektrik üretim sistemini kurdular. İyi bir sistem. Kısa zaman içerisinde ben de kurmayı düşünüyorum. Eşim ve çocuklarım, özellikle çocuklar televizyon için bunu çok istiyorlar dedi.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu / A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Yaylada güneş paneliyle elektriğe kavuştular Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER