Yenilenebilir enerjide bilim sanayici buluşması

Yenilenebilir enerjide bilim sanayici buluşması -BAKA, SDÜ Yenilenebilir Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi yetkililerini, güneş enerjisi sektöründe üretim yapan firma yetkilileriyle buluşturdu


ANTALYA (A.A) - Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Yenilenebilir Enerji Kaynakları Araştırma ve Uygulama Merkezi (YEKARUM) yetkililerini, Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesinde güneş enerjisi sektörüne üretim yapan firma yetkilileriyle bir araya getirdi.
     BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Süleyman Demirel Üniversitesi YEKARUM Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Üçgül, SDÜ Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Reşat Selbaş ve işadamı Mesut Şener ile OSBde kısa süre önce üretime başlayan ANTAK Solar Modules Enerjide toplantı yaptı.
     Toplantıda konuşan ANTAK Solar Modules Enerjinin kurucuları Osman ve Ziynet Yıldız kardeşler, 8 yıldır sektörde olduklarını ve 2010 yılında firmalarını kurduklarını, Antalyada faaliyete başlayan firmanın üretimini Süleyman Demirel OSBye taşıdıklarını anlattılar.
     Mali destek programından Fotovoltaik Panel Üretiminde Yenilikçilik: Ar-Ge Gelişimi ve Full-Otomasyona Geçiş projelerine verilen destek için BAKAya teşekkür eden Osman Yıldız, proje ile daha kaliteli ve rekabetçi ürünler ile ihracatın artacağını, üretilen doğal ve çevreci modüller sayesinde topluma ekolojik bilinç ve duyarlılık kazandırılacağını söyledi.
     Osman Yıldız, güneş enerjisiyle çalışan ledli sokak lambası direkleri, güneş bacası, silindir ve çanak sistemleri ürettiklerini, yıllık 18 megavat üretim kapasiteleri olduğunu ve 5 yıl içinde bunu 125 megavata çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. Türkiyede hücre üretimi olmadığını ve yurt dışından getirildiğini belirten Osman Yıldız, 5 yıl içinde üretimde kullanılan hücrenin yüzde 30unu karşılayacak hücre üretimi gerçekleştirmeyi hedeflediklerini ifade etti.
     Türkiyede üretim yapan 3 firmadan biri olduklarını ve ANTAK Solar Modulesin vizyonunun güneş santrali kurmak olduğunu vurgulayan Yıldız, Kosova ile ihracat bağlantısı yaptıklarını, Kosovanın güneş enerjili ledli sokak lambaları ile aydınlatma işinin tümünü yapacaklarını söyledi.
    
     -Yenilenebilir enerjiye destek-
    
     YEKARUM Müdürü Yrd. Doç. Dr. İbrahim Üçgül, bugüne kadar TÜBİTAK ve Devlet Planlama Teşkilatı ile üniversitenin destekleriyle güneş enerjisini elektriğe dönüştüren Temiz Enerji Evi, Güneş Kulesi ve Güneş Bacası gibi bir çok projeyi gerçekleştirdiklerini anlattı.
     İbrahim Üçgül, yenilenebilir enerji sektörüne YEKARUM olarak bilimsel ve teknik destek vermeye hazır olduklarını belirterek, gelecekte test laboratuvarı kurabileceklerini söyledi. İş adamı Mesut Şener de bölgenin güneş enerjisi sektöründe önemli odaklanma ve merkez olabileceğine işaret etti.
     BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ise BAKAnın güneş enerjisini stratejik sektör olarak belirlediğini, kümelenme çalışmaları ile sektörün gelişmesi için destek vermeye hazır olduklarını kaydetti.
    
     Muhabir: Güç Gönel
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Yenilenebilir enerjide bilim sanayici buluşması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER