Yerel perakendeci, küresel sermayeyle mücadele etmeyi

Yerel perakendeci, küresel sermayeyle mücadele etmeyi öğrendi -Yerel sermayeli marketlerin 2012 yılının ilk 8 ayındaki büyüme hızı, ilk kez sektör büyüme hızının üzerinde seyretti -EGEPERDER Başkanı Veli Gürler: Son birkaç yıl içinde der


İZMİR (A.A) - Senem Yazıcı - Yerel sermayeli perakendeciler ve market zincirleri, küresel sermayeli büyük hipermarketlerle rekabetlerinde dengeyi yakalamayı başarırken, ilk kez yerel sermayeli perakendecilerin büyüme hızı, sektörün büyüme hızının üzerinde seyretti.
     Ege Perakendeciler Derneği (EGEPERDER) Başkanı Veli Gürler, uzun yıllardır Türkiyenin gündeminde olan Perakende Yasasının bu yıl hayata geçirileceğine dair söz alındığını, sektörün belli kurallara göre hareket edecek olmasından mutluluk duyduklarını belirtti.
     Yerel perakendecilerin söz konusu yasanın çıkmasını, artık eskiden farklı olarak küresel sermaye karşısında hayatta kalmak amacıyla istemediğini dile getiren Gürler, yerel sermayeli perakende sektörünün, son birkaç yıl içerisinde uluslararası hipermarketlerle rekabet etmesini öğrendiğine dikkati çekti.
     Gürler, 2012nin ilk 8 ayında yerel perakendecilerin büyüme hızının yüzde 38e ulaştığını ve ilk kez sektör büyüme hızının üzerinde bir büyüme yakaladığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
     Son birkaç yıl içinde dersimizi çok iyi çalıştık ve uluslararası sermaye ile bire bir rekabet edebilir hale geldik. Artık güçlüyüz, kırılgan yapıya sahip olduğumuz günler geride kaldı. Bu işi biz yerel perakendeciler olarak iyi öğrendik, en büyük eksiğimizin yetişmiş insan gücünde olduğunu fark ederek, bu konuya odaklandık. Ayrıca yerel marketlerin bölgenin nabzını daha iyi tutabilmekten kaynaklanan daha hızlı hareket edebilme, karar alabilme becerisini, kendimiz için bir avantaja dönüştürdük.
    
     -Perakende Yasasından vazgeçmedik
    
     Bu gelişmeyle önceki yıllarda ısrarcı oldukları Perakende Yasasının çıkmasından vazgeçmelerinin söz konusu olmadığını, hala yasanın çıkmasını çok arzu ettiklerini belirten Gürler, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Yerli sermaye olarak, 70 milyar dolar cirosu olan bir sektörün kuralsız olması, kuralsız ilerlemesi bizi rahatsız ediyor. Basit bir örnek verecek olursak, uluslararası sermaye, bazı mallarda rekabet adı altında zararına satış yapıyor, pazar payını artırmayı hedefliyor, bu durum bizden çok, küçük esnafı etkiliyor. Yasa hayata geçtiğinde, giriş fiyatının altında satış yapamayacaklar. Bunun gibi çok örnek var. Büyük alımlar yaptıkları için geç ödeme durumunda üretici direnemiyor, firmalara paraları çok geç ödüyorlardı, bu da kontrol altına alınacak. Kısacası, bu büyük sektör, bazı kurallara bağlanmış olacak, ama eksik, ama gedik bir yasanın çıkmasını çok önemsiyoruz. Büyük bir alışveriş merkezinin 53 farklı sektörü etkilediğini biliyoruz, dev marketlerde ayakkabıdan cep telefonuna, mobilyaya her şeyi bulabiliyorsunuz. Fransada 1950lerde çıkarılan perakende yasası, Türkiyede hala hayata geçirilemedi.
    
     -Başarı öyküleri paylaşılacak-
    
     Gürler, Türkiye Perakendeciler Federasyonu ve EGEPERDER olarak, yerel perakendecileri bir araya getirmenin yanında, özellikle eğitim konusunda önemli çalışmalara imza attıklarını ifade etti.
     Bu kapsamda 17 Ekim Çarşamba günü İzmir Ticaret Odasının ev sahipliğinde, Ege Perakende Konferansı düzenleyeceklerini kaydeden Gürler, konferansta, perakende sektöründe yer alan iş adamlarının deneyimlerini katılımcılarla paylaşacaklarını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Yerel perakendeci, küresel sermayeyle mücadele etmeyi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER