Yılbaşı öncesinde tebrik kartına yabancı ilgisi

Yılbaşı öncesinde tebrik kartına yabancı ilgisi -Gelişen teknolojiyle unutulmaya yüz tutan tebrik kartları, ülkelerindeki yakınlarının yeni yılını kutlamak isteyen Ayvalıktaki yabancılardan ilgi görüyor (Fotoğraflı-Görüntül


BALIKESİR (A.A) - Gelişen teknolojiyle unutulmaya yüz tutan tebrik kartları, ülkelerindeki yakınlarının yeni yılını kutlamak isteyen Ayvalıktaki yabancılardan ilgi görüyor.
     Birkaç yıl öncesine kadar bayram ve yeni yıl kutlamalarının vazgeçilmezi olan tebrik kartları, gelişen teknolojiyle hayatımızda önemli yer tutan SMS ve e-maille yazışma nedeniyle kullanılmaz oldu.
     Genellikle yeni yıl kutlaması amacıyla postanelerin önünde ya da kırtasiyelerde satılan tebrik kartları, Türkiyede son yıllarda ilköğretim okullarında ödev aracı olarak kullanılmaya başlandı.
     Kutlamaların SMS ve e-maille yapıldığı günümüzde tebrik kartları, eski günlerde olduğu kadar ilgi görmezken, bayram ve yılbaşı zamanı binlerce kartpostal alan kırtasiyeler de sadece sorana yok dememek için raflarında 50-100 adet bulunduruyor.
     Ayvalıktaki kırtasiyeler son birkaç yıldır kendilerini de şaşırtacak şekilde yabancılara tebrik kartı satıyor. Bazı yabancılar, yakınlarının yeni yılını kutlamak amacıyla SMS ve e-mail yerine tebrik kartını tercih ediyor.
     Kırtasiye sahibi Ahmet Akçamlı, 22 yıldır bu işle uğraştığını belirterek, İnsanlar sanal bir alemde yaşıyorlar. Kartpostallar insanları birbirine bağlayan en önemli en yegane unsurlardır. Son yıllarda sanal alem, insanlara geçmişini unutturdu, duygularını köreltti dedi.
     Tebrik kartlarını yabancı turistlerin satın aldığını dile getiren Akçamlı, Kartpostallara yabancıların daha çok ilgisi var. Avrupalılar, yavaş yavaş bu tür kutlamalara yönelirken biz tam tersine batının terk ettiğini yapmaya çalışıyoruz diye konuştu.
     Akçamlı, eskiden her bayram ve yılbaşında kırtasiyesinden en az 5 bin tebrik kartı alındığını vurgulayarak, bugünlerde ise yabancıların aldığıyla sayılı tebrik kartı satıldığını anlattı.
     Başka bir kırtasiye işletmecisi Erman Er ise çocukların ödevleri ve yabancılar da olmasa tebrik kartının raflarda toz içinde kalacağını söyledi.
     Yabancıların Ayvalık ve çevresindeki güzellikleri içeren tebrik kartlarıyla yeni yıl kutlamayı tercih ettiğini belirten Er, Biz küçükken postacının yolunu gözlerdik. Onun bir heyecanı vardı. Şimdilerde çocuklar tebrik kartını derslerde öğreniyor diye konuştu.
    
     Muhabir: Hakan Firik / Zafer Akpınar
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Yılbaşı öncesinde tebrik kartına yabancı ilgisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER