Yurt dışından 3 beyaz için yoğun

Yurt dışından 3 beyaz için yoğun talep


KONYA (A.A) - Konyada üretimi yoğun olarak yapılan un, şeker ve tuz için yurt dışından yoğun talep geldiği bildirildi.
     Geçen yıl 5 milyar dolarlık bir talebi ihracatçı firmalarla buluşturan Konya merkezli ve devlet destekli ihracat portalı Turkishexporter.netin dış ilişkilerden sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Harun Dikici, yaptığı yazılı açıklamada, yurt dışından 3 beyaz olarak bilinen tuz, şeker ve un ile ilgili gelen talepler hakkında bilgi verdi.
     Tuzda, şekerde ve unda Konyanın Türkiye lideri olduğunu belirten Dikici, bu üç kalemde de yurt dışından çok fazla talep geldiğini bildirdi.
     Türkiyenin tarımsal üretiminde Konyanın önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Dikici, şunları kaydetti:
     Tarımsal teknolojilerle ilgili sanayi ve tarıma dayalı sanayi Konyada hızla gelişiyor. Türkiyenin un, şeker ve tuz üretiminde Konya en büyük paya sahip bir il. Türkiyenin en büyük ve en önemli yüksek kapasiteli buğday unu fabrikaları Konyada bulunuyor. Türkiyenin en önemli şeker fabrikaları Konyada. Ülkemizin tuz ihtiyacının yüzde 65i Konyadan karşılanıyor. Şeker ve şekerli mamullerde de Konyanın iç piyasadaki payı artmaya devam ediyor ve en önemli tedarik merkezlerinden biri haline geliyor. Sadece büyüme şüphesiz gıdada değil makine ve teçhizat imalat sanayide de Konya önemli bir şehir. Örneğin araç üstü ekipman sanayinde Türkiyenin önemli markaları Konyada bulunuyor ve bu markalar yüzde 75lik pazar payına sahip.
     Dikici, bu kalemlerdeki ihracatta önemli bir gelişmenin olduğuna dikkati çekerek, Konyanın dünyada sadece kültürü, değerleri ve tarihi geçmişiyle değil sanayisiyle de anıldığını, sistemlerine gelen alım taleplerinden bunu görebildiklerini belirtti.
    
     Muhabir : Sayed Khodaberdi Sadat
     Yayıncı : Rıfat Yerlikaya
<< Önceki Haber Yurt dışından 3 beyaz için yoğun Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER