YYÜnün Akademik Yılı törenle açıldı

YYÜnün Akademik Yılı törenle açıldı -Vali Karaloğlu: Üniversiteler, fikirlerin özgürce ifade edilip tartışıldığı mekanlardır.


VAN (A.A) - Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) 2012-2013 Akademik Yılı açılışı yapıldı.
     Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezindeki tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.
     Programda konuşan Vali Münir Karaloğlu, Üniversiteler, fikirlerin özgürce ifade edilip tartışıldığı mekanlardır dedi.
     Depremin ardından Vanın kısa zamanda ayağa kalkmasında üniversitenin çok büyük etkisinin olduğunu belirten Karaloğlu, 2011in üniversite ve Van için sıkıntılı bir yıl olduğunu anımsattı.
     Depremin ardından sorunları büyük oranda çözdüklerini kaydeden Karaloğlu, şöyle konuştu:
     Üniversitemiz şehir için önemliydi. Üniversitenin hızlı ayağa kalkması, şehrin de hızlı ayağa kalkması demekti. Başbakanımız, Başbakan Yardımcımız Beşir Atalay ve bakanlarımız üniversitenin sorunlarını çözme konusunda son derece duyarlı davrandılar ve üniversitemize kaynak aktarma konusunda sorun yaşatmadılar. Bu nedenle kendilerine şükranlarımı arz ediyorum. Belki bugün şehir bu kadar çabuk toparlandıysa, bunda üniversitenin çabuk toparlanmasının önemi büyüktür.
     30 yıldır ülke kaynaklarının heba edildiği bir fitne sorunu yaşandığını belirten Karaloğlu, bölgede başta eğitim olmak üzere bir takım problemlerin bulunduğunu ve cehaletle mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti.
     Karaloğlu, şunları dile getirdi: Yoksulluk sorunumuz var. Toplumu tüketen değil, aynı zamanda üreten bir toplum haline getirmemiz gerekiyor. Son 30 yıldır maddi ve manevi kaynaklarımızı heba ettiğimiz bir fitne sorunumuz var bölgede. Bütün bu sorunları çözmemiz için ilmin aydınlık ışığına ve bilim adamlarımızın yol göstericiliğine ihtiyacımız var. Üniversiteler fikirlerin özgürce ifade edilip tartışıldığı mekanlardır. Ancak sizden farklı düşünen arkadaşlarınızın da en az sizin kadar fikirlerini ifade etme hakları olduğunu bilmelisiniz ve sizden farklı düşünen arkadaşlarınıza da saygı duymalısınız. Hiçbir zaman fikri mücadelenizi, bir çatışma ortamına taşımayın. Eğer bunu yaparsanız kendinize, şehrinize ve ülkenize çok daha faydalı olacaksınız.
    
     -Depremin etkisini atlattık
    
     YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise üniversitede, 15 fakülte, 4 yüksekokul, 9 meslek yüksekokulu, 5 enstitü, 23 araştırma merkezi, 23 bin öğrenci, bin 400 öğretim elemanı ve bin 300 idari personelin bulunduğunu söyledi.
     Battal, geçtiğimiz yıl yaşanan depremlerin etkisini kısa zamanda atlatarak bugünlere geldiklerini açıkladı.
     Deprem sonrasında çalışmalarına değinen Battal, şunları söyledi:
     Fikir ayrılıklarınızı, asla kavga aracı olarak görmeyin. Çünkü fikri farklılıklar, toplumsal dinamizm sağlar. Entelektüel gücü oluşturur. Bu yüzden şiddet içermeyen düşünce ve ayrılıklarınızı saygıyla karşılayın. Çağdaş insanlar olmanın yanısıra, tam bağımsız ve varlığımızı sonsuza kadar koruyabilmek için sınırsız bir vatan sevgisine ve ulusal birlik bilincine sahip olarak, ülke sorunlarıyla da yakından ilgilenmek ve özellikle yakın tarihi çok iyi bilmek zorundayız.
     Konuşmaların ardından YYÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Yükrük ve bölüm öğrencileri tarafından müzik dinletisi sunuldu.
     Törende, YYÜ Tıp Fakültesinin kurucu dekanlığını yapan Prof. Dr. Dursun Odabaş, akademik yılın ilk dersini verdi. YYÜde açılış dersini vermenin kendisi için büyük bir onur olduğunu söyleyen Odabaş, Şehir, Sağlık, Sigara konulu sunum yaptı.
    
     Muhabir: Necat Hasar / Berin Arslan Çetin
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber YYÜnün Akademik Yılı törenle açıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER