Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr.

Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Özmen: Ajansları para dağıtan kurumlar olarak görmek doğru değildir


KÜTAHYA (A.A) - Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Yılmaz Özmen, ajansları para dağıtan kurumlar olarak görmenin doğru olmadığını bildirdi.
     Dr. Özmen, yaptığı yazılı açıklamada, Zafer Kalkınma Ajansının bir hayır kurumu olmadığını, kişilere ve kurumlara değil, projelere destek verdiklerini, her dönem, her tip destek vermedikleri ve bunların zamanla değişken olduğunu belirtti.
     Ajansların, kendi bölgelerini tanımak ve her boyutuyla analiz etmek, bu analizlere dayalı olarak elindeki bilgileri kullanmak suretiyle bölgenin gelişiminin anayasası niteliğinde bir bölge planı yaparak işe başladığı bilgisini veren Dr. Özmen, şöyle devam etti:
     Ajansımız ilk bölge planını 2010 yılında tamamlayıp yürürlüğe koymuştur. Bu planlar aslında sadece ajansın planı olmakla kalmayıp, tüm bölge aktörlerinin uyması ve kendi planlarını buna uygun hale getirmesi gereken planlardır ancak İmar Kanunundaki bu amir hükmün tam manasıyla geçerliliğini sağlamak ilk etapta pek çok teknik ve uygulama sorunlarını beraberinde getireceğinden bu yönden bir yaptırıma gidilememiştir. Ajans, ortaya koyduğu bu planı bir defada hayata geçirecek bir kaynak ve imkana sahip değildir. Plan mantığı gereğince yıllara bölünerek hayata geçirilmekte ve bu bölünme ve önceliklendirme ise Yönetim Kurulunca Genel Sekretere talimat olarak verilmektedir. İşte bu temel süreç başlangıcında yerel yönetimler ve kurumlar ajansın plan yapma sürecine dahil edilir. Bu paydaşlarımızın tüm sorunları ve beklentilerini ajansa iletmesi ve ilerleyen zaman içinde her türlü iletişimi koparmadan sabırla sürdürmesi, kendi yararlarına olacaktır.
    
     -Kişilere veya kurumlara değil, projelere destek veriliyor-
    
     Dr. Özmen, zaman zaman hibe programlarına proje sunduğu halde destek alamayan paydaşların, destek süreçlerine ve ajansa yönelik küskünlük refleksleri gösterebildiğine ve hatta bu reflekslerin bazen destek süreçlerinin adil olmadığına yönelik suçlamalara varabildiğine dikkati çekti.
     Ajansın halihazırda büyük ve başarılı işletmelere, kaynak sıkıntısı çekmeyen büyük kurum ve kuruluşlara destek sağladığı, küçük işletmeleri, nispeten küçük ilçe ve beldeleri göz ardı ettiği yönünde haksız söylemlere maruz kaldığını duyuran Dr. Özmen, şunları kaydetti:
     Maalesef bu yanlış algılar değerli paydaşlarımızın ajansımıza olan ilgisini zedelemektedir. Bu da ajansımızın öncülüğünde yürümesi gereken kalkınma sürecinde katılımcılığa ket vurabilecek ve uzun vadede yerleşik kılmak istediğimiz bölgesel iletişim ve ortaklık kültürüne halel getirerek bölgesel kalkınmanın başarısını sınırlayabilecektir. Ajansları para dağıtan kurumlar olarak görmek doğru değildir. Ajansımız, kurumlara veya kişilere değil, projelere destek vermektedir. Proje teklif çağrısı denilen süreçte ajansımız yalnızca destek programlarının çerçevesini oluşturmak, projeleri teslim almak, adil ve etkin şekilde değerlendirilmelerini sağlamakla görevlidir. Burada anlaşılması gereken husus proje değerlendirmelerinin, ajans personeli tarafından yapılmadığıdır. Bağımsız değerlendirici puanlamasından sonra Değerlendirme Komitesi, Genel Sekreter incelemesi ve Yönetim Kurulu onayı aşamaları mevcuttur. Bu aşamalarda da bağımsız değerlendiricilerin verdiği puanlar esas alınır. Başarı listesinin değiştirilmesi yasal olarak mümkün olmayıp, yalnızca bütçe gibi konularda ek kontroller yapılmaktadır ve sorunlu olabilecek projeler tespit edilmeye çalışılmaktadır.
     Dr. Özmen, ajansa, proje teklif çağrılarıyla 4 ilde dağıtılmak üzere yılda yaklaşık 20 milyon lira kaynak transfer edildiğini ancak şimdiye kadar 5 farklı mali destek programına ayırdıkları kaynak toplam 55,3 milyon lira olmasına rağmen 273 milyon liralık proje talebi geldiğini duyurdu.
    
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER