Zeytinyağı ihracatçısı DİRde ısrarlı

Zeytinyağı ihracatçısı DİRde ısrarlı -EZZİB Başkanı Güreli: "DİR ihtiyacı olmasa da ben zeytinyağı için DİR istemeye devam edeceğim"


İZMİR (A.A) - Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Başkanı Ali Nedim Güreli, zeytinde bu sezon yeterli ürün bulunduğunu, kazanılan dış pazarların kaybedilmemesi için Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında, ithalat izninin sektör açısından vazgeçilmez olduğunu savundu.
     Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği 2012 Yılı Olağan Mali Genel Kurulu yapıldı.
     Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekilliği görevini de yürüten EZZİB Başkanı Güreli, genel kurulda yaptığı konuşmada, Türkiyede son 4-5 yıldır her sektörün ihracatının artmasına karşın zeytinyağında ürün azlığı sebebiyle ihracatın 100 bin ton seviyesinden 15 bin tona kadar gerilediğine dikkati çekti.
     İhracatın düştüğü yıllarda dış pazarlarda sağlam bir yer edinebilmek için sürekli DIR kapsamında ithalata izin verilmesi talebinde bulunduklarını kaydeden Güreli, DIRa izin verilmediği için Türkiyenin büyük pazar kaybı yaşadığını vurguladı.
    
     -"Ürün bol olsa da DİR ihtiyaç"-
    
     Güreli, dış pazardaki payın geliştirilmesi ve korunması için DİRin büyük önem taşıdığını dile getirdi. Bu sezon ürün bol olmasına rağmen DİR talebinden vazgeçmeyeceklerini belirten Güreli, Liberalizmin şahikasında dolaşanlar, zeytinyağında ulusalcı oluyor. DİR ihtiyacı olmasa da ben zeytinyağı için bu izni istemeye devam edeceğim" ifadesini kullandı.
     TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliğini de sektörde oynadığı rolden dolayı kutlayan Güreli, TARİŞin bu yıl ki ihracatta büyük katkısı olduğunu, bunun dışında başka firmaları da ihracata özendirerek sektöre katkı sunduğunu söyledi.
    
     -Kutulu ihracata artış-
    
     Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Metin Ölken de Türkiyenin zeytinyağı ihracatında 2005 yılında 100 bin tonları yakaladığını, ürün yetersizliği nedeniyle yaşanan büyük gerilemenin ardından sektörün bu sezon sonunda 70-80 bin ton ihracat seviyelerine ulaşacağını kaydetti.
     İhracatta önceki yıllardan farklı olarak kutulu mamul ihracatında artış olduğuna işaret eden Ölken, şöyle konuştu:
     "Şu anda 20-25 bin ton kutulu ihracat yapılıyor. 6 yıl önce bu rakam 18 bin tondu. Seneye aynı şekilde artış olmazsa kutulu girdiğimiz ülkelerde geri çekilemeyiz. DİRi bu yüzden gündemden düşürmemeliyiz. DİRi ürünün bol olduğu dönemde istemek de farklı spekülasyonları önleyecektir. Önümüzdeki yıllarda ürün bol olur, DİR de cebimizde olursa 2023 için 3,8 milyar dolarlık zeytinyağı ihracatını yakalarız."
     Genel kurulda, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği 2013 yılı çalışma programı kabul edildi ve birliğin 2013 yılı bütçesi 625 bin lira olarak belirlendi.
    
     Muhabir: Ufuk Kırabalı / Ali Rıza Karasu
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber Zeytinyağı ihracatçısı DİRde ısrarlı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER