Zeytinyağı tüketiminin artırılması için kampanya

Zeytinyağı tüketiminin artırılması için kampanya -Söke Ticaret Borsası Başkanı Balçık: -Türkiye, hızlı bir şekilde zeytinyağı tüketimini arttırmak mecburiyetindedir


AYDIN (A.A) - Söke Ticaret Borsası Başkanı Bertan Balçık, Türkiyede artan zeytinyağı üretimine karşın tüketimin çok düşük seviyede olduğunu ve bunun artırılması için Türkiye Odalar Borsalar Birliği önderliğinde kampanya başlatılacağını belirterek, Türkiye, hızlı bir şekilde zeytinyağı tüketimini arttırmak mecburiyetindedir dedi.
     Balçık, gazetecilere yaptığı açıklamada, zeytin ve zeytinyağı üretiminin, Türkiyede çok sayıda üretici, tüccar ve sanayiciyi ilgilendiren önemli bir alan olduğunu belirtti.
     Zeytin ağacı varlığındaki son yıllarda sağlanan artışla zeytin ve zeytinyağı üretiminde önemli ölçüde artış beklendiğini ifade eden Balçık, iç piyasa tüketimi sınırlı olan zeytinyağında 2000 yılında 110 bin ton olan yıllık üretimin 180 bin tona çıktığını, bu üretimin yakın zamanda 350 bin tona çıkmasının öngörüldüğüne işaret etti.
     Balçık, dünya zeytinyağı üretiminde ikinciliği hedefleyen Türkiyede yıllık zeytinyağı tüketiminin kişi başına 1,5 litre olmasına karşın, Yunanistanda bu rakamın 20 litre seviyesinde, zeytinyağı üretimi olmayan Almanyada ise 5 litre seviyesinde olduğunu belirterek, Türkiye hızlı bir şekilde zeytinyağı tüketimini arttırmak mecburiyetindedir dedi.
    
     -4 milyon lira bütçeli kampanya yürütülecek-
    
     Bunu sağlamak üzere, yoğun olarak zeytinyağı üretiminin yapıldığı bölgelerdeki oda ve borsa başkanları olarak, tüketimi artırmaya yönelik kampanya düzenleme fikrini ortaya atıklarını ve bunu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile paylaştıklarını anlatan Balçık, bu fikirlerinin kabul görerek, Türkiyenin Sağlık Kaynağı Zeytinyağı adı altında kampanya başlatılmasına karar verildiğini bildirdi.
     Balçık, 1 yıl süreli olarak yürütülecek kampanya için 4 milyon lira büyüklüğünde bütçe yapıldığını, bu bütçenin 2,5 milyon lirasının kampanya paydaşı oda ve borsalar, geri kalanın da TOBB tarafından karşılanacağını belirtti.
     Kampanyada tüketimi artırmaya yönelik çeşitli tanıtım etkinlikleri yapılacağını ifade eden Balçık, ayrıca zeytinyağı üreticisi firmaların yapacakları indirimlerle kampanyaya destek vermelerinin sağlanacağını söyledi.
    
     Muhabir: Muzaffer Yavaşoğlu / Suat Deniz
     Yayıncı: Ufuk Kırabalı
<< Önceki Haber Zeytinyağı tüketiminin artırılması için kampanya Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER