Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı

Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Çetinkol: Bir kilogram buğdayın taban fiyatı 75 kuruş olmalıdır


DENİZLİ (A.A) - Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Kadir Çetinkol, bir kilogram buğdayın fiyatının 75 kuruş olması gerektiğini söyledi.
     Çetinkol, gazetecilere yaptığı açıklamada, Denizlide arpa, buğday hasadının ova kesiminde tamamlandığını, kış ve ilkbahar aylarındaki olumsuz hava koşulları nedeniyle, 2012 yılında buğday rekoltesinin dekar başına yüzde 20-25 düştüğünü belirtti.
     Buğdayda geçen yıl ortalama rekoltenin dekar başına 750-800 kilogram iken bu yıl ortalamanın 600 kilogramda kaldığını ifade eden çetinkol, şöyle konuştu:
     Tohumda, gübrede, mazotta, zirai ilaçta fiyat artışları yüzde 30-40tan aşağı değildir. Geçen yıl 60,5 kuruş olan sert ekmeklik buğday fiyatı bu sene kilogramı 66,5 kuruş olarak açıklanmıştır. Yani ürüne yüzde 10 zam olurken, girdi fiyatlarına yüzde 50 zam olmuştur. Serbest piyasada geçen yıl kilogramı 60 kuruş olan bölgemiz buğdayı, bugünlerde serbest piyasada 50-53 kuruş arasında işlem görmektedir. Bir kilogram buğdayın maliyeti 60-65 kuruştur. Çiftçinin para kazanabilmesi için bir kilogram buğdayın taban fiyatı 75 kuruş olmalıdır. Bakanlık fiyatları yeniden gözden geçirmeli, bölgemizde ekilen ekmeklik buğday fiyatlarını 75 kuruş olarak revize etmelidir. Stratejik bir ürün olan buğday, muhakkak devlet tarafından desteklenmelidir.
    
     Muhabir: Fatma Karakış / Mustafa Dermencioğlu / Efsun Yılmaz
     Yayıncı: Ramazan Ercan
<< Önceki Haber Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER