Ziyaretçiler, 93 Harbini yaşayacaklar

Ziyaretçiler, 93 Harbini yaşayacaklar -Kütür ve Turizm Bakanlığı ile Erzurum Valiliği tarafından yürütülen çalışma kapsamında, tarihe tanıklık eden Mecidiye Tabyası turizme kazandırılacak -Vali Öztürk: Şehrimizdeki tabyalar için


ERZURUM (A.A) - Ayşe Yıldız - Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Erzurum Valiliği tarafından yürütülen proje kapsamında, 93 Harbine tanıklık eden Mecidiye tabyası turizme kazandırılacak.
     TBMM bütçesinden ayrılacak ödenekle, bir süre önce Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından milli park ilan edilen ve daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilen tarihi tabyada, Türkiyenin 4üncü panoramik müzesinin kurulması hedefleniyor.
     Müzeyi ziyaret edecek turistler, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşında kahramanca çarpışmalara sahne olan Mecidiye Tabyasında, 93 Harbini yaşayacak.
     Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mecidiye Tabyasının bir süre önce milli park ilan edildiğini anımsatarak, tabyaların turizme kazandırılması için bakanlıkça yürütülen çalışmaların uzun süredir devam ettiğini söyledi.
     Kültür ve Turizm Bakanlığının yürüttüğü çalışmanın tamamlanmasını beklemeden, Valilik olarak da çalışmaya başladıklarını belirten Öztürk, şunları kaydetti:
     Özellikle Mecidiye Tabyasının restore edilerek, biran önce hizmete girmesini arzu ediyoruz. Müze ise müze yapalım, başka bir amaç için de kullanılabilir. Bunun için Meclis Başkanımızın Erzuruma bir hediyesi oldu. Yaklaşık 5 milyon lira civarında bir taahhüdü var. Eğer bu sene uygun zamanda, bunun projelerini bize yetiştirebilirseniz, biz o projenin bedelini 2013 yılının Meclis bütçesine koyacağız diyor. Biz de onun hazırlığını yapıyoruz. Biran önce o projeleri hazırlayarak meclis başkanımızın önüne koymaya çalışacağız.
     Tarihi tabyalar bölgesinde bakanlık tarafından da genel bir çalışma yaptığını vurgulayan Öztürk, Mecidiye Tabyasında restorasyona ve peyzaj çalışması yapılacağını vurguladı.
    
     -Uygun olanların içerisine müzeler yerleştirilecek-
    
     Tabyalar bölgesinde, tarihi canlandıracak müzelerin olacağının altını çizen Öztürk, Ayrıca onların içine de eğer mümkünse müze, değilse milli parkın bir yerinde panoramik müze yapılması hedefleniyor. Yani 93 Harbini canlandırıcı bir müze projesi var diye konuştu.
     Öncelikle bir çevre düzenlemesi yapılacağını ifade eden Öztürk, şöyle dedi:
     Oradaki çayır ve otlar temizlenecek. Belki insanlarımız için piknik alanları bile olacak. Tabii tasarımcıya bağlı. Bakanlığımız da tasarımlara bakacak, ama biz bir kere oradaki tabyaların önce restore edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Öncelikle onları ayağa kaldıracağız. Sonra uygun olanların içerisine müzeler yerleştireceğiz. Sonra da panoramik müze yapmayı düşünüyoruz. Türkiyede şuana kadar üç tane yapıldı, Anıtkabirde, Topkapıda 1453 Fetih Müzesi ve Çanakkalede böyle bir müze açıldı. Sanki savaş gözünüzün önünde cereyan ediyor gibi üç boyutlu bir müze.
     Panoramik müzeyi yapan firmanın Erzurumda da incelemelerde bulunduğunu anımsatan Öztürk, Bu konuda çalışıyor. Dördüncüsü Erzurumda olsun istiyoruz. Bunların hepsi bir şekilde turizme yansıyacaktır. Bunlar bir bütündür, eksik olanları tamamlamamız gerekiyor dedi.
     Vali Öztürk, tabyaların turizme kazandırılmasıyla birlikte, turistlerin kalış süresini uzatacak tedbirlerin de alınması gerektiğini ifade etti.
     İl Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk ise, Mecidiye Tabyasını devraldıklarını belirterek, Erzuruma layık, Mecidiye Tabyası Harp Tarihi Müzesi kurulacak. Çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte Erzuruma gelen yerli ve yabancı turistlerin sayısında önemli bir artış olacaktır diye konuştu.
    
     Yayıncı: J.Jale Müminoğlu
<< Önceki Haber Ziyaretçiler, 93 Harbini yaşayacaklar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER