Yıldız: Caydırıcı cezaların olmaması kadına şiddeti cesaretlendiriyor


CHP Bursa İl Başkanı Zafer Yıldız, Türkiye'de caydırıcı cezaların olmamasının kadına yönelik şiddeti cesaretlendirdiğini belirtti.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar arası Dayanışma Günü dolayısı ile yazılı açıklama yapan Yıldız, kadınların emeği ve bedeni üzerinde hak iddia eden zihniyete karşı dayanışma içinde mücadele etmek gerektiğini kaydetti. Kadına yönelik şiddetin dünyada en yaygın insan hakkı ihlalleri arasında sayıldığını hatırlatan Yıldız, Türkiye ise kadına yönelik şiddetin geçen yıllara göre yüzde bin 400 oranında arttığını dile getirdi.

Her 3 kadından 1'inin kocasının fiziksel şiddetine maruz kaldığını belirten Yıldız, şu ifadeleri kullandı: "2014 yılında 294 kadının namus, kıskançlık, cinsel saldırı gibi nedenlerle gördü, şiddet dolayısıyla hayatını kaybetti, yine 109 kadın ve kız çocuğuna tecavüz edildi. Bunda kadını küçümseyen, aşağılayan söylemlerin ve erkek egemen toplum yapımızın çok büyük etkisi bulunuyor. Özgecan'ların, Ayşe Paşalı'ların hunharca katledilmesinin ardından, kadın cinayetleriyle yeterli anlamda mücadele edilmediği için en son olarak bir kadın doktor, sekreterini kocasının şiddetinden korumaya çalışırken öldürüldü. Cezalar caydırıcı olmadığı gibi, saygın tutum, aşırı sevgi gibi gerekçelerle, hakimler takdir hakkını kullanarak, cezalarda indirime gidiyor. Bu uygulama kadına şiddeti daha da cesaretlendiriyor."

Yıldız, CHP bildirgesinde de yer alan, kadınlara yönelik şiddeti ağır suçlar kapsamına alacak şekilde Türk Ceza Kanunu'nda değişiklikler de yapılması gerektiğinin de altını çizdi.
CİHAN
<< Önceki Haber Yıldız: Caydırıcı cezaların olmaması kadına şiddeti... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER