Yırca köyüyle ilgili yeni haber geldi

Manisa Soma'nın Yırca Mahallesi'ne termik santral yapımı için 6 bin zeytin ağacı kesildi. Köylüler zeytin ağaçlarının kesilmemesi için düzenlediği eylemde dayak yedi. Termik santral için Danıştay ve Manisa 2. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı aldı.

Yırca köyüyle ilgili yeni haber geldi

Kolin Grubu, Soma’da kurmayı planladığı termik santralın yerini değiştirme kararı aldı. 6 bin zeytin ağacı kesildiğiyle kaldı.

Kolin Grubu, Termik Santralin yapılacağı Yırca Mahallesi'ndeki zeytinliklerin bulunduğu bölgeye, geçen 7 Kasım'da ağaç kesimi yapmak üzere 2 otobüs dolusu özel güvenlik görevlisi ve iş makinelerini gönderip, ağaç katliamı yaptı. Bölgede zeytinlerin kesilmemesi için nöbet tutan köylülerin direnişine rağmen, arazideki binlerce zeytin ağacı iş makineleriyle üzerlerindeki ürünüyle birlikte sökülüp, atıldı. Binlerce zeytin ağacının kesilmesinin ardından Danıştay 6'ncı Dairesi'nden, 'acele kamulaştırma' için yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Bunun üzerine de araziyi çevreleyen tel örgütler köylüler tarafından söküldü, yeni zeytin fidanları dikildi. Danıştay'ın, kararının ardından 50'si özel güvenlik görevlisi, geri kalanı inşaat işçisi olmak üzere yaklaşık 100 kişinin işine şirket tarafından son verildi. Kökünden sökülüp kırılan toplam 6 bin 666 zeytin ağacı, Mal Müdürlüğü tarafından, yediemin olarak Yırca Muhtarı Mustafa Akın ve köylülere teslim edildi.

İşte o açıklama:

Soma Kolin Termik Santrali Proje Alanı Değişikliğiyle ilgili Kamuoyu Açıklaması

Kolin Grubu’nun Soma’da kurmayı planladığı termik santralın yeri ile ilgili alternatif saha tespiti çalışmaları tamamlanmıştır. Buna göre Soma Kolin Termik Santrali’nin yeni proje alanı olarak Türkpiyale ve Kayrakaltı Köyleri civarında yer alan bir alan belirlenmiştir. Santralin inşası ve işletmesiyle ilgili yer değişikliğinin tescili için resmi makamlara yapılması gerekli başvuru süreci başlatılmıştır.

Yeni proje alanı üzerinde dikili zeytin ağacı bulunmamakta ve 3 km. mesafede herhangi bir zeytinli saha da yer almamaktadır.


Termik santralin yeri ile ilgili orijinal planlar uyarınca Yırca Mahallesi’nde gerçekleştirilen ve yürütmesi mahkemece durdurulan acele kamulaştırmaya ilişkin hukuki süreç devam etmektedir. Hukuki sürecin tamamlanmasını takiben, acele kamulaştırmaya tabi olan taşınmazların hak sahiplerine iadesi yine Kamu İdaresi tarafından yapılacaktır. Kolin Grubu, hak sahiplerinin Yırca’da termik santral yapılmaması nedeniyle doğabilecek olası mağduriyetinin önüne geçilmesi amacıyla ek önlemler üzerinde çalışmaktadır.

Daha önce de beyan edildiği gibi Soma nüfusunun ve ekonomisinin büyük bir bölümünü temsil eden Somalı Meslek ve Sivil Toplum Örgütleri, ilçede baş gösteren ekonomik olumsuzluklara çözüm oluşturması adına yeni termik santral yatırımını desteklemektedir. Bu desteğin temelinde ülke ekonomisinin sağlıklı işleyebilmesi adına her dalda dışa bağımlılığı azaltmak hedefiyle yer altı ve yer üstü zenginliklerimizin üretime katılması gerekliliği ve yaratılacak istihdam yatmaktadır. Kolin Grubu, yerel iradenin desteklediği bu yatırımı, Soma halkı ile uzlaşı içerisinde Soma’ya ve ülkemize kazandırma kararlılığındadır.

Bu vesileyle yeni yer tespiti çalışmaları boyunca cesaretlendirici yönlendirmeleri, adil ve dirayetli yaklaşımlarından dolayı başta TBMM’de milletimizin iradesini temsil eden Manisa Milletvekillerimiz olmak üzere, Manisa Valimiz Sayın Erdoğan Bektaş, Soma Kaymakamımız Sayın Bahattin Atçı, Kırkağaç Kaymakamımız Sayın Ali Sırmalı, Soma Belediye Başkanımız Sayın Hasan Ergene, Somalı Meslek ve Sivil Toplum Örgütleri ile Soma halkına teşekkürü bir borç biliriz.

Soma halkının ve kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız.

Kolin Grubu
<< Önceki Haber Yırca köyüyle ilgili yeni haber geldi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER