Yrd.Doç.Dr. Güneş: Dolardaki artış devam edebilir

Yrd.Doç.Dr. Güneş: Dolardaki artış devam edebilir

Zirve Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ekonomi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ali Güneş, dolardaki artışın devam edebileceğini söyledi.

Dolardaki yükselişin birçok nedenin olduğunu belirten Güneş, "Amerika Merkez Bankası FED'in Eylül veya Aralık aylarında faiz artırımına gidebileceği düşünülüyor. Bu durum dolara olan talebi, doların fiyatını daha da artırabilir. Bunun yanında Türkiye'deki Merkez Bankası'nın faizle ilgili herhangi bir adım atmaması, faizleri sabit tutması ve FED'in faiz ile ilgili kararını beklemesi de doların artışında etkili oluyor." dedi.

Türkiye Merkez Bankası faiz ile ilgili herhangi bir adım atmayınca dolardaki tırmanışın da devam ettiğini kaydeden Güneş, "Bunun dışında yurt içinde ve yurt dışındaki olaylar ister istemez bu durumu etkiliyor. Örneğin yurtdışında küresel ekonomide Çin'in piyasalarının kötüye gidiyor olması. Çin borsasının kötüye gidiyor olması dolara olan talebi yurt dışında da küresel anlamda da arttırıyor. Bunun yanında yurt içindeki güven ve istikrar ortamının tamamen kalkmış olması. 7 Haziran seçimleriyle beklenen koalisyonun kurulamaması Türkiye'de bir istikrarsızlık yarattı. Bir güven açığı ortamını yarattı. Bu güvensizlik ve istikrarsızlık ortamında yatırımcılar iş adamları spekülatif hareketlere yöneldiler. Pozisyonlarını tamamen dolar ve avroya çevirdiler. Bunun dışında yabancı yatırımcılar da bu siyasi istikrarsızlıktan kaynaklanan bu ortamda yatırımlarını ertelediler. Hatta var olan yatırımlarını da geri çekme kararı aldılar. Tüm bu etkenler piyasayı ve dolardaki artışı tetikliyor." diye konuştu.

Yurt içindeki karışıklığın hem Doğu hem de Güneydoğu Anadolu bölgelerine olan yatırımları geciktireceğine dikkat çeken Güneş, "Türkiye yatırım alması gerektiği yerde yatırımları tamamen kaçırma durumundadır. Bunun da en temel sebebi 7 Haziran seçimlerinden sonra beklenen koalisyonun kurulamamasından kaynaklanan güven açığı ve istikrarsız ortamın meydana gelmesidir." ifadelerini kullandı.

Bütün bunlar ele alındığında doların yükselişinin normalleşmiş olduğunu kaydeden Güneş, şunları söyledi: "Doların daha da artacağı beklentisi var. 3.50 hatta 3.85'i bulma ihtimali var.. Finans kuruluşları da bir sene içerisinde 3.85'i bulur diye tahminde bulunuyor. Dolarda ki yükseliş devam ettikçe Türkiye'de ki ekonomik durum daha da kötüye gidecektir. Doların artması demek orta vadede enflasyonun artması demek. Bununla birlikte Türkiye'de ki birçok şirket batma noktasına gelebilir. Bu da işsizliği arttırır hatta 1 Kasım seçimlerinden sonra gerekli önlemler alınmaz ise Türkiye 2001 krizinden daha kötü bir krizle karşı karşıya kalabilir." CİHAN
<< Önceki Haber Yrd.Doç.Dr. Güneş: Dolardaki artış devam edebilir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER