Yüksekovalıların Van'a göç etmesi kira fiyatlarını uçurdu


Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde sokağa çıkma yasağı uygulanacağı söylentilerinin ardından ilçeden göçler başladı. Yüksekova'dan göç eden ailelerin büyük çoğunluğunun Van'a akın etmesiyle birlikte kentteki kira ve gayrimenkul fiyatlarında artış oldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), göç hareketlerini fırsat bilerek gelen ailelere yönelik uygulanacak yüksek kiralama ve satış işlemlerinin ticari ahlakla bağdaşmadığını, ayrıca geleneksel ev sahipliğine de yakışmadığını ifade etti.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde birçok ilçede uygulanan sokağa çıkma yasağının Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde de uygulanacağı söylentileri, ilçeden göç yaşanmasına neden oldu. Söylentilerin yayılması üzerine birçok aile göç ederken, göç eden ailelerin çoğu Van'a geldi. Bunu fırsata çeviren Vanlı ev sahipleri, kiraları bir anda 200-300 TL'den 500 TL'ye çıkardı. Önceki dönemlerde özellikle depremden sonra kiracılar için yapılan TOKİ'de ev sahipleri sadece yakıt ve aidat parası alırken, yaşanan olaylardan sonra göçü ve halkın mağduriyetini fırsata çevirerek kira almaya başladı. Daha önce evlerini çok düşük ücretlerle kiraya veren ev sahipleri, fiyatlara yüzde 100'ün üzerinde zam yaptı.

Yüksekova'dan Van'a göç etmek zorunda kalan ailelerden Can Düzen ve ailesi, Van'a gelmeden önce kiralarla ilgili yaptıkları araştırmalarda fiyatların çok düşük olduğunu ancak Van'a geldiklerinde tam tersi bir durumla karşılaştıklarını söyledi. Özellikle depremden sonra açılan TOKİ evlerinin kiralarının daha önce çok uygun olduğunu belirten Düzen, "Buraya gelmeden önce buralarda oturan akrabalarımızla yaptığımız görüşmelerde, Kiracılar TOKİ'de sadece aidat ve yakıt parasının alındığını, kira parasının alınmadığını bize söylüyorlardı. Fakat buraya geldiğimizde gördük ki bizim gibi yüzlerce ailenin göç etmesini fırsata çevirenler kiraları yüzde 100'ün üzerinde artırmış. Kiracılardan, TOKİ'de de aidat ve yakıt parası yanında kira parası da isteniyor. Vanlılara yakışmayan bir durum. Zor dönemlerden geçip de bu günlere gelen bir il Van. Deprem döneminde en büyük mağduriyeti, sıkıntıyı yaşayan Vanlılar yaşadıkları bu günleri unutmamalıydı. Mağdur olan bir halka sahip çıkıp kucak açmak yerine kiraları artırarak karşıladılar. Birçok ailenin maddi durumu iyi değil, göç edip buraya gelen ailelerin sıkıntıları artarak devam edecek." ifadelerini kullandı.

"TİCARİ AHLAK VE EV SAHİPLİĞİNE YAKIŞMIYOR"

Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) konuyla ilgili açıklama yaparak, göç hareketlerini fırsat bilerek, gelen ailelere yönelik uygulanacak yüksek kiralama ve satış işlemlerinin ticari ahlakla bağdaşmadığı, ayrıca geleneksel ev sahipliğine de yakışmadığı belirtildi.

Göçten dolayı Van'da gayrimenkul kiralamalarında belirlenen rayiç bedellerinin üzerinde spekülatif artışların gerçekleştiği belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi: "Takdir edileceği üzere zorunlu ya da isteğe bağlı olarak gerçekleşen göç hareketlerinde büyük mağduriyet ve travmalar yaşanmaktadır. Bu göç hareketlerini fırsat bilerek göç eden ailelere yönelik uygulanacak yüksek kiralama ve satış işlemleri ticari ahlakla bağdaşmayacağı gibi geleneksel ev sahipliğimize de yakışmayacaktır. İlimizde yaşanan depremler sonucunda hemen hemen herkesin zorunlu göç faaliyetleri nedeniyle yaşadığı mağduriyetin, bugün komşu il ve ilçelerimizden ilimize gelen kardeşlerimize yaşatılması ahlaki olmayacaktır. Göç meselesi toplumsal bir vakadır. Bu vaka içinde yer alan insanlarımızı kucaklamamız gerekmektedir. Bu nedenle kiralama ve satış işlemlerine ilişkin kamuoyuna yansıyan yüksek bedelli kiralama ve satış işlemlerinden ivedilikle vazgeçilmesi ve spekülasyonlara sebep vermeden, ticari ahlak ve etik kurallar çerçevesinde insani ve vicdani sorumluluk ile hareket edilmesi gerektiğini kamuoyuna saygılarımızla arz ederiz."

CİHAN
<< Önceki Haber Yüksekovalıların Van'a göç etmesi kira fiyatlarını uçurdu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER