Zekeriye Temizel: 2016 tahminlerin ötesinde çok zor bir yıl olacak


Eski Maliye Bakanı, CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, dünyada sermaye akımlarının azaldığı, ucuz sıcak paranın sonuna gelindiğini belirterek "Bu durum, 2016 yılında özel sektör, bankalar ve devletin 200 milyar dolara yakın borç ödemesi yapacağından dolayı Türkiye için oldukça sıkıntılı bir süreç olacak." dedi.

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan, Bakanlar Kurulu tarafından kararlaştırılan 2016 Yılı Merkezi Yönetim Geçici Bütçe Kanunu Tasarısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmeye başlandı. 5 maddeden oluşan tasarı, 2016 Yılı Merkez Yönetim Bütçesi yürürlüğe girinceye kadar 2016 yılının ilk üç aylık döneminde merkezi yönetim harcamalarının yapılmasına ve gelirlerinin tahsiline imkan verecek.

Hazırlanan bütçe tasarısına göre kamu kuruluşlarının 3 ayda harcayabileceği toplam ödenek miktarı 173.7 milyar TL oldu. Muhalefet milletvekilleri, geçici bütçede gider rakamlarının açıklandığını ancak bu giderlerin hangi gelirle karşılanacağına yönelik kısmın açıklanmadığına dikkat çekti.

Eski Maliye Bakanı, CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada 2016 yılının Türkiye için tahminlerin ötesinde çok zor bir yıl olacağını söyledi. Türkiye'nin uzun süredir çok büyük ölçüde yabancı kaynak kullanarak ciddi anlamda borçlandığını dile getiren Temizel, bu borçların ödenmesiyle ilgili önümüzdeki günlerde çok ciddi sıkışıklık olacağını ifade etti.

Dünyada sermaye akımlarının azaldığı, ucuz sıcak paranın sonuna gelindiğini anlatan CHP İzmir Milletvekili, bu durumun 2016'da özel sektör, bankalar ve devletin 200 milyar dolara yakın borç ödemesi yapacağı Türkiye için oldukça sıkıntılı bir süreç olacağına dikkat çekti. 12 yılda birikimli cari açığın 440 milyar dolar olduğunu, Türkiye'nin bu sürede çok yüksek faiz ödemelerinde bulunduğunu belirten Temizel, cari açık finanse edilmemeye başladığında bu durumun büyük bir sorun olduğunu kaydetti.

Türkiye'de tasarruf oranının yüzde 12-13'lere kadar düştüğünü ancak yüzde 35'in altındaki tasarruf oranıyla Türkiye'nin bir yere götürülmesinin mümkün olmadığını ifade eden Zekeriya Temizel, sözlerini şöyle tamamladı: "Gırtlağına kadar borçlanmış olan trilyonlarca liralık borç oluşturmuş olan hane halkının tasarruflarından bahsetmemiz mümkün değil."
CİHAN
<< Önceki Haber Zekeriye Temizel: 2016 tahminlerin ötesinde çok zor bir... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER