Zeytin üreticileri Torbalı'da zeytinin kalitesi artırmak için toplandı


Torbalı zeytininin daha kaliteli bir hale getirilmesi amacıyla Torbalı'daki zeytin üreticileri bir araya geldi. Torbalı Zeytin Kolonyası ile adını duyuran Ticaret Odası, silkeleme, toplama, çuvallama ve sıkım konusunda eğitim verip ilçe zeytinin kalitesini artırmayı hedefliyor.

İzmir'de Torbalı Ticaret Odası (TTO), yeni dönemin ilk komite toplantısını gerçekleştirdi. Ticaret Odası'na bağlı zeytinyağı işletmecilerinin bir araya geldiği toplantıda, yeni sezona ve üretime dair önemli konular ele alındı. Torbalı zeytininin daha kaliteli bir hale getirilmesi amacıyla gerçekleştirilen toplantıda, yeni sezonun zeytin sıkım oranı yüzde 10-12 olarak öngörüldü. TTO, Torbalı zeytinyağı için markalaşma çalışmasını başlatıp ülkenin önemli fuarlarına katılacak. 'Torbalı zeytini Ayvalık ile aynı kalitede' diyen TTO Başkanı Abdulvahap Olgun, üreticilerin silkeleme, toplama, çuvallama ve sıkım konusunda bazı çalışmalar yapılacağını ve bu yolla zeytinyağının kalitesinin yükseltileceğini açıkladı.

BU YIL ZEYTİN YOK

76 bin dönümlük zeytin ekim alanına sahip olan Torbalı'da 1 milyon 600 bin ağaç bulunuyor. Bu ağaçlardan yılda 6 bin 876 ton sofralık, 17 bin 271 ton da yağlık zeytin üretimi yapılıyor. Yağlık zeytinlerden de yılda 5 bin ton zeytinyağı elde ediliyor. Torbalı'da elde edilen yağlık zeytinler Memecik, Ayvalık ve Edremit zeytin çeşitleri iken, sofralık zeytinler ise Gemlik ve Trilya. İlçenin önemli geçim kaynaklarından biri olan zeytincilik, geçen yıl son yılların en verimsiz yılını geçirmesine rağmen yüksek fiyat nedeniyle hem üreticiler hem de fabrika sahipleri önemli kazançlar elde etti. Bu yıl zeytinin yok yılı olması da üretimin düşmesine neden olan faktörlerin başında geliyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Zeytin üreticileri Torbalı'da zeytinin kalitesi artırmak... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER