"10 yılda çatışmalarda 818 asker hayatını kaybetti, 934 asker intihar etti"


HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, 7 Haziran 2005 - 7 Haziran 2015 tarihleri arasında Doğu ve Güneydoğu'daki çatışmalara ilişkin, "10 yılda çatışmalarda hayatını kaybeden 818, buna karşılık 934 kişi aynı süre içinde Genelkurmay verilerine göre intihar etmiş. Bunlarla ilgili yargı süreci işletilmiş midir? Mamak'ta askerliğini yaparken intihar ettiği söylenen Zeki Uğur Erkan'ın annesi oğlunun cenazesini aldığında biri karnında biri alnında iki kurşun olduğunu söylüyor. Bu anne beyanıdır. Bir kişi nasıl hem karnına hem de alnına sıkarak intihar edebilir? Bunlar tartışılmaya irdelenmeye araştırmaya ve izah edilmeye muhtaç konulardır" diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşan Yıldırım, "934, son 10 yılda normal bir rakam mıdır? 1992 - 2015'e kadar 2 bin 220 intihar eden sayı. Bu normal midir? Askerlik gençlerimizi bu kadar bunalıma sokan bir şey midir? Değildir. Vatan görevi olarak biliyoruz bunu. 2015 ilk 11 ayı 29 kişi intihar etmiş. Bunlar tartışılmaya, irdelenmeye, araştırmaya ve izah edilmeye muhtaç konulardır" şeklinde konuştu.

"AMAN MEVZUATA, HUKUKA UYUN VİCDANA UYUN"

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu ise Türk Silahlı Kuvvetleri'ne hitap ederek, "Aman mevzuata, hukuka uyun, vicdana uyun, bu ülkenin her yurttaşı kimliği kökeni ne olursa olsun bu ordu üzerine hakkı vardır" dedi.

Batı medeniyetlerinin üç sorun üzerinde çalıştığını, bunların Kıbrıs, Ermenistan ve Kürdistan meseleleri olduğunu belirten Erdoğdu, "Sorunlarımızı Anadolu halkları çözmeli. Suriye'de pandoranın kutusu açıldı. Mezhep eksenli savaş kimin yararına olacaktır? Bizim hava sahamızı İsrail uçakları binlerce kez ihlal etti. Yunanistan her gün sınır ihlali yapıyor. Bunun ardındaki gerçeği bilmek, bunun ardındaki gerçeği görmek için önemli. Rusya ve ABD'nin mutabakatı bölge için büyük bir felaket getirebilir. Milli mutabakat arıyorsanız milli mutabakat sağlayacaksınız. Meclise samimi bilgiler verirsiniz, biz de onu alır aldığımız kararın arkasında kalırız. Bozulmuş ilişkiler üzerine bir karar verirseniz bunun sorumlusu siz olursunuz" şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber "10 yılda çatışmalarda 818 asker hayatını kaybetti,... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER