14 mahallenin kanalizasyon sorununu çözecek projenin temeli atıldı

14 mahallenin kanalizasyon sorununu çözecek projenin temeli atıldı

Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından TD8 drenaj kanalı kenarı kanalizasyon inşaatı temel atma töreni gerçekleştirildi.

Metal İşleri Yeni Sanayi Sitesi'nde düzenlenen törene Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Rahmi Pekar, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, sanayi sitesi yöneticileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Yeni yapılan hat, yoğun bir yerleşim yeri mevcut olan Kuzey Adana'da daha önceki dönemlerde yapılan ve tam dolu olarak çalışan mevcut kollektör hatların yetersiz kalması sonucu yaşanan sıkıntıları ortadan kaldıracak.

Site ve çevresindeki mahallelerin sorunlarını giderecek çalışma kapsamında 5 km'lik kanalizasyon şebekesi, Büyükdikili ve Küçükdikili mahallelerinde bulunan bütün sanayi tesislerinin kanalizasyon atıklarını Seyhan Atıksu Arıtma'ya deşarj edecek. Ayrıca 7 km'lik atık su şebekesi ve yol kotundan düşük seviyede yapılan fabrikaların sele maruz kalmaması için 4 km'lik yağmur ve kanalizasyon şebekesi yapılacak.

Proje hakkında bilgi veren Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Rahmi Pekar, "TD8 drenaj kanalı fiziki görünümünden dolayı halk arasında 'pis kanal' olarak bilinir. İnşallah, Devlet Su İşleri ile yaptığımız ortak çalışmalar sonucunda tertemiz bir kanal yapacağız. Aslında TD8, tarımsal sulamadan dönen artan suların tahliyesi için kullanılır. Ancak burada bulunan kanal yerleşim alanında kaldığı için atık suyu arıtmaya başlamış ve ilerleyen süreçte şu anki kötü görünümüne sahip olmuş. İlk günden beri projelerimiz arasında yer alan TD8 drenaj kanalı ile ilgili sorunları çözecek ve bu bölgeyi bu kötü ve kentimize yakışmayan görüntüden kurtaracağız." dedi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü yaptığı konuşmada, "Adana metal sanayisi ticaret turizminde kendi ölçeğinde şehrimizin yüz akı konumundadır. Burada yer alan TD8 drenaj kanalı, zaman içerisinde bu bölgede yerleşimin artması ve kanala başka atıkların da dökülmesi sonucu pis bir görüntüye sahip oldu. Bunun yanı sıra yazın sıcak dönemlerde de etrafa yaydığı kötü koku vatandaşlarımızı rahatsız ediyordu. Yıllardır çözüm bulunamayan bu problemi biz çözeceğiz. Adana ile ilgili çok büyük projelerimiz var. Bütçe darlığının ardına sığınmadan elimizden geleni yapacağız. 21. yüzyılda hala içme suyu problemi çeken şehrimizi hak ettiği noktaya ulaştıracağız." ifadelerini kullandı.

TD8 drenaj kanalının bugüne kadar Metal Sanayi Sitesi'nin ayıbı olduğunu belirten Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise tüm çalışmaları Adana'nın çıkarları için ortak yürüteceklerini, birbirlerine her daim destek olacaklarını söyledi.

2000 mm çapında betonarme borularla yapılacak olan yeni kollektör hattı havaalanı civarındaki deşarj noktasından başlayıp güneyde D400 karayolu ve DDY hattını yatay delgi metodu ile enine geçecek. Kuzeye doğru ilerleyerek Kıyıboyu'nun kuzeyinden mevcut baksa bağlanarak Toros, Yurt, Huzurevleri, Belediyeevleri, Kurttepe, Yeşilyurt, Pınar, Gürselpaşa, Demetevler, Aydınlar, Fevzipaşa, İkibinevler, Bahçeşehir ve Yeşiloba Mahallelerinin ve sanayi kuruluşlarıyla birlikte tüm işyerlerinin atıklarını alarak Batı Atıksu Arıtma Tesislerine götürecek.

Proje kapsamında 78 metre uzunluğunda 1600 mm çapında, 30 metre uzunluğunda 1400 mm çapında, 183 metre uzunluğunda 1200 mm çapında ve 71 metre boyunca da 800 mm çapında borular kullanılacak. Ayrıca 143 metrelik yatay delgi çalışması için 2000 mm çapında boru döşenecek. Deşarj noktası için ise 2000 mm çapında boru döşemesi yapılacak.

Yapılan çalışmalar neticesinde kanalın çevresi de güzel bir görünüme sahip olacak. Şu an vatandaşların rahatsız olduğu çevre koşulları düzeltilerek bu bölgede dilediğince vakit geçirebilecekleri bir ortam oluşturulacak. CİHAN
<< Önceki Haber 14 mahallenin kanalizasyon sorununu çözecek projenin temeli... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER