276 için canını dişine taktı

AKP, tek başına iktidar olabilmek için küçük oy artışlarıyla birer vekil kazanabileceği 16 il belirledi. Teşkilatlardan bu illerden ilave oy almak için çalışma yapmaları istendi.

276 için canını dişine taktı

Dört yüz milletvekili kazanma umudu kalmayan AKP, 1 Kasım seçimlerinde yeniden tek başına iktidar olma şansını yakalamak için özel bir çalışma yaptı. “Artı 1 vekil kazanma” adı verilen çalışmada, 81 il tarandı

Çalışma sonucunda, küçük oy artışları ile milletvekili kazanılabilecek 16 il belirlendi. Teşkilatlara bu iller dağıtılarak “ilave kazanılacak” oylar için çalışma yapılması istendi. Buna göre, AKP 1 Kasım seçimlerinde MHP’den 8, CHP’den 5, HDP’den de 3 olmak üzere ilave 16 vekil kazanmayı planlıyor. AKP, 16 ilave vekil kazanması hâlinde tek başına iktidar olmak için gerekli olan 276 sandalyeye büyük ölçüde yaklaşmış oluyor. 

Taraf'tan Hüseyin Özay'ın haberine göre AKP’nin, “artı 1 vekil” çalışmasının ayrıntıları şöyle:

400 VEKİL HAYAL OLDU

7 Haziran seçimlerinde 258 sandalye çıkararak tek başına iktidara olma şansını kaybeden AKP, 1 Kasım’da yapılacak erken seçimle ilgili bir çok simülasyon yaptı. Seçimin hemen ardından yapılan çalışmalarda, HDP’nin baraj altında kalacağı, MHP’ye kaçan oyların da geri geleceği hesaplandı. Bu senaryoya göre, AKP’nin olası bir seçimde 330-340 milletvekili kazanacağı hesaplandı. Ancak, son dönemde yapılan hiçbir anketten AKP’nin 400 vekil hayalini doğrulayacak sonuçlar gelmedi. Bunun üzerine, 400 vekil hayalinden vazgeçilerek, “artı 1 vekil” çalışması yapıldı.

16 İL TESPİT EDİLDİ

“Artı 1 vekil” kazanma projesi adı verilen çalışma kapsamında 81 ildeki oyların dağılımı mercek altına alındı. Yapılan çalışma sonucunda AKP’nin, küçük oy artışları ile 16 ilde artı bir vekil çıkarabileceği tespit edildi. Bu iller ise Ağrı, Aydın, Balıkkesir, Bayburt, Burdur, Diyarbakır, Erzincan, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, İstanbul 3. Bölge, Karabük, Ordu, Samsun, Sivas ve Van. Yapılan çalışmaya göre, AKP, MHP’den 8, CHP’den 5, HDP’den de 3 olmak üzere küçük oy artışları ile 16 milletvekili kazanacak. AKP’nin söz konusu illerde artı bir vekil için alması gereken oylar da belirlendi. Buna göre, 16 ilde artı bir vekil için alınması gereken ilave oy 987 ile 15 bin 272 arasında değişiyor. Örneğin, AKP Samsun’da 987 ilave oy artışı ile MHP’den bir milletvekili almayı planlıyor. Yine, Bayburt’tan bin 377 ilave oy ile MHP’nin bir milletvekili de AKP’ye geçecek.

MHP’DEN 8 VEKİL ALINACAK

Alparslan Türkeş’in oğlu Tuğrul Türkeş’i MHP’den transfer eden AKP, en çok artı bir vekili MHP’den almayı hesapladı. Buna göre, MHP’nin, Balıkesir, Bayburt, Burdur, Giresun, Gümüşhane, İstanbul 3. Bölge, Karabük ve Samsun milletvekillerinin küçük oy artışları ile AKP’ye geçmesi sağlanacak. İkinci olarak CHP’den ise Aydın, Erzincan, Eskişehir, Ordu ve Sivas illerindeki vekillerin ilave oylarla AKP saflarına katılması öngörüldü. HDP’nin ise Ağrı, Diyarbakır ve Van vekillerinden birinin AKP’ye geçmesi hedeflendi.

SANDIKTA KOALİSYONDAN KORKULUYOR

AKP’nin 16 il ile ilgili yaptığı çalışma teşkilatlara dağıtıldı. Ve tüm teşkilatlardan hedeflerin tutturulması istendi. 7 Haziran seçimlerinde 258 milletvekili çıkaran AKP’nin ilave 18 milletvekiline ihtiyacı var. 16 ilin tamamından ilave vekil çıkarılırsa sayı 274’e ulaşıyor. Geri kalanın ise bir şekilde tamamlanacağı hesaplanıyor. Burada, CHP ve MHP ile CHP-HDP arasında sandıkta gizli ittifak yapılmasından endişe ediliyor. Bu nedenle, AKP teşkilatları “gizli ittifaklara” karşı uyarıldı.

HÜSEYİN ÖZAY / Taraf
<< Önceki Haber 276 için canını dişine taktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER