"AB'den Türkiye'ye Merkez Bankası uyarısı da geldi"


CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık, AB'nin Türkiye'ye hak ve özgürlükler konusunda yaptığı uyarıdan sonra Merkez Bankası'nın özerk olmadığı konusunda da uyarı geldiğini ifade etti.

CHP'li vekil Lale Karabıyık yayımladığı basın açıklamasında, "İşte her zaman söylediğimiz gibi hak ve özgürlükler üzerinde baskı ile otoriter idare kendisini göstermeye başlayınca bunun ucu kamu kurumlarına da gidiyor, vergi dairelerine de uzanıyor, tabi en başta Merkez Bankası'nı etkiliyor. Bir ülkenin gelişmişlik düzeyi ve gelişme süreci içerisinde merkez bankalarının özerk olması son derece önemlidir." sözleriyle konunun önemini vurguladı.

Ekonomi yönetimleri içinde merkez bankalarının özerkliklerinin en önemli test aracı olduğunun altını çizen CHP'nin ekonomistlerinden Karabıyık, AK Parti iktidarının özellikle son iki döneminde Merkez Bankası'nın kamuoyu önünde gerçekten siyasi söylemlerle baskı altında olduğu izlenimi verildiğini ve zor durumda da bırakıldığını belirtti. Prof. Dr. Lale Karabıyık, "Zaten şu anda da başkanlık sistemi tercihi söylemlerinde de siyasetin emrine girmesi düşüncesi çeşitli şekillerde ifade edilmeye başlandı. Bu son derece yanlış olur, zaten AB Komisyonu'nun Türkiye için ilerleme raporunda da aynı konuda eleştiri geldi ve uyarı alındı." dedi.

"MERKEZ BANKASI'NI BEŞTEPE'NİN MERKEZ BANKASI HALİNE GETİRİRLER İSE..."

Raporda, Merkez Bankası üzerindeki politik baskının bankanın bağımsızlığını ve kredibilitesini olumsuz etkilediği eleştirisi yapıldığını dile getiren Lale Karabıyık, komisyonun bankanın bağımsızlığını sağlamak için daha ileri adımlar atılması gerektiğini söylediğini ve komisyona göre, Merkez Bankası'nın yasal statüsünün bile yeterli güvenceyi sağlamakta yetersiz kaldığını açıkladı.

Konunun oldukça önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Lale Karabıyık, açıklamasına şöyle edvam etti: "Bu nedenle Merkez Bankası'nın bağımsızlığı güçlendirilmeli, güvence altına alınmalı. Çünkü daima ifade ettiğimiz gibi uzun vadeli faizleri düşürme ve büyüme için çok güçlü bir destek sağlanabilmesi ancak bağımsızlığı güçlendirilmiş bir merkez bankasıyla mümkün olacaktır. Otoriter uygulamaları her yerde gerçekleştirmek isteyenler eğer Merkez Bankasını tamamen siyasetin ve Beştepe'nin merkez bankası haline getirirler ise ekonomi de uçuruma gider."

CHP'li vekil açıklamasını "Merkez Bankası ve özellikle Para Politikası Kurulu şeffaf olmalı, tutanaklar açıklanabilmeli; çünkü bağımsızlık değil sadece hesap verebilir de olmalı. Para Politikası Kurulu'nda bu konuda eğitimli, güçlü, deneyimli ve etki altında kalmadan bağımsız karar verebilecek kişiler bulunmalı ve asla kurul kararlarına baskı yapılmamalıdır." sözleriyle tamamladı.
CİHAN
<< Önceki Haber "AB'den Türkiye'ye Merkez Bankası uyarısı da geldi" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER