AB'nin mülteci paketi Ankara'yı tatmin etmedi

AB liderleri mülteci krizini görüştükleri zirvede, Avrupa'ya göçmen akınını önlemesi karşılığında Türkiye'ye malî yardım, vize muafiyeti müzakerelerinin hızlandırılması ve üyelik müzakere sürecinin canlandırılmasını içeren bir eylem planı üzerinde anlaştı. Ancak bu konuların hiçbirinde somut bir teklif getirmeyen paket, Ankara'nın beklentilerini karşılamadı.

AB'nin mülteci paketi Ankara'yı tatmin etmedi

Ankara, Avrupa Birliği liderlerinin önceki gün Brüksel'de düzenledikleri zirvede mülteci krizinin çözümü için teklif ettikleri paketten tatmin olmadı. Türkiye'nin mülteci akışını durdurması karşılığında ortaya attığı 4 temel talebinin 3'ünde bazı ilerlemeler sağlanmasına rağmen üyelik sürecinin yeni fasıllar açılarak canlandırılması Rumlara takıldı. Zaman'a konuşan Rum kaynaklar, sadece üyelik sürecinin canlandırılmasını desteklediklerini, yeni fasılların açılması konusunda herhangi bir taahhütte bulunmadıklarını vurguladı. Türkiye'nin AB Daimi Temsilciliği'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, AB zirvesi kararlarının beklentileri karşılamadığı ancak Türkiye'nin AB ile müzakereye devam etme iradesinde olduğu, AB'nin ancak talepleri karşılaması durumunda mültecilerle ilgili eylem planının kabul edilebileceği kaydedildi.

AB, dünkü zirve sonuç bildirisinde vize muafiyeti müzakerelerinin hızlandırılması, Türkiye ile siyasi ve mali işbirliğinin önemli ölçüde artırılması, müzakere sürecinin canlandırılması çağrısı yaparken, bu konuların hiçbirinde somut bir öneri getirmedi. AB zirve sonuçlarını değerlendiren kıdemli bir diplomat, Türkiye söz konusu olduğunda Brüksel'in yine muğlaklığı tercih ettiğini söyledi. Eylem planı ile ilgili bilgi veren AB kaynakları da planın detaylarının çalışılması gerektiğini ve önümüzdeki günlerde planın nasıl uygulanacağının netleşeceğini söylemekle yetindi. 3 milyar Euro'luk bir yardımdan bahsedildiği ancak bu paranın temini için üye ülkelerin katkılarını artırması gerektiğine işaret eden AB kaynakları, Türk liderlerin AB zirvelerine katılımı konusunun ise müzakere edileceğini söyledi. ‘Kaç fasıl açılacak? Rumların tavrı ne?' gibi soruları cevapsız bırakan AB yetkilileri, Rum tarafının zirve sonuçlarını imzaladığını söylemekle iktifa etti.

Avrupa Parlamentosu üyeleri de AB liderlerinin Erdoğan yönetimini eleştirmeden Ankara ile iş yapmaya koyulmalarını sert şekilde eleştiriyor. AP Türkiye Raportörü Kati Piri, ‘Erdoğan'a seçim hediyesi verilmemeli.' derken, Alman siyasetçiler Almanya Başbakanı Angela Merkel'in pazar günü Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyareti tenkit ediyor.

MERKEL'İN ZİYARETİ ARTIK DAHA ÖNEMLİ

Merkel'in ziyaretinin seçimlere iki hafta kala Erdoğan'a destek gibi algılanabileceğine dikkat çeken Alman milletvekilleri, Merkel'in ya ziyaretini seçimler sonrasına bırakması gerektiğini ya da muhalefet liderleri ile de görüşmesi gerektiğini vurguluyor.Ankara'nın AB zirve sonuçlarından tatmin olmayıp mültecilerle ilgili eylem planını askıya alması pazar günü Türkiye'yi ziyaret edecek Merkel'in ziyaretini daha da önemli hale getiriyor. Mülteci krizi yüzünden ülkesinde popülaritesi sert şekilde düşen Merkel, son birkaç gündür sorunun çözümünde Türkiye'nin kilit rol oynadığını vurguluyor. Erdoğan'ın Merkel'in ziyareti öncesi elini güçlendirmek için eylem planını reddettiği yorumları yapılırken, Ankara müzakere sürecinin hızlandırılması konusunda son derece net olduklarının AB tarafına iletildiğini ancak AB liderlerinin bir defa daha Rumları ikna edemediğini belirtiyor.

Zaman/Selçuk Gültaşlı
<< Önceki Haber AB'nin mülteci paketi Ankara'yı tatmin etmedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER