Açıkkollu'nun gözlüğünden Meriç anılarına: Tenkil Müzesi

Özellikle 15 Temmuz sonrası OHAL döneminde yaşanan insan hakları ihlalleri, işkenceler, ölümler ve adam kaçırma gibi mağduriyetleri gözler önüne seren Tenkil Müzesi Brüksel’de de açıldı.

SHABER3.COM

Daha önce Almanya ve Yunanistan'da da halkın ziyaretine açılan Tenkil Müzesi, Türkiye'den Avrupa'ya gelen süreç mağdurlarının katkılarıyla hazırlanırken son etkinlik şimdi de Brüksel'de.

Tenkil Müzesi önce tenkilmuseum.com adlı bir internet sitesi ile kendini duyurdu. Müze, adını “Düşman veya zararlı kimseleri topluca ortadan kaldırma”, “Herkese ibret olacak bir ceza verme” ve “Uzaklaştırma” anlamlarında kullanılan ve soykırım yerine kullanabilen “Tenkil” sözcüğünden alıyor. Son yıllarda yaşanan zulümleri kayda geçirmek, târihe mâl etmek ve bu konuda duyarlık oluşturmak için kurulan müzede, Türkiye’de insan hakları ihlallerine uğrayanların hatıraları, eşyaları sergileniyor.

Düzenlenen resepsiyonla sunumu yapılan müzede sitede yer alan objeler ziyarete açıldı. Programa 3 çocuğuyla Meriç’i geçerek, Yunanistan’da kalp krizi geçirip vefat eden Esma Uludağ’ın eşi Mehmet Ali Uludağ ve iki yıl hapis yatan, hücrede kalıp işkence gören Zaman gazetesi yayın editörü İbrahim Karayeğen katıldı ve yaşadıklarını ziyaretçilerle paylaştı. Müze, 24 Mart akşamına kadar ücretsiz olarak gezilebilecek.




<< Önceki Haber Açıkkollu'nun gözlüğünden Meriç anılarına: Tenkil... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER