Adalet Bakanlığı, Cumhuriyet gazetesinde 'Bu neyin adaleti' başlıklı haber ile ilgili açıklama yaptı. Bakanlık, Can Dündar ve Erdem Gül'ün de yer aldığı 30'un üstünde gazetecinin en ağır koşullarda cezaevinde tutulduğuna ilişkin haberi yalanladı.
Adalet Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklama şöyle: "19 Ocak 2016 tarihli Cumhuriyet gazetesinde 'Bu Neyin Adaleti' başlığı ile yayınlanan asılsız haber üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan Can Dündar ve Erdem Gül 04 Ocak 2016 tarihinde ilk defa yazılı olarak bir arada kalmak istediklerine dair Kurum Müdürlüğü'ne dilekçe vermişler, aynı gün talepleri kabul edilerek idare ve gözlem kurulu kararıyla 04 Ocak 2016 tarihinden itibaren aynı odada bir arada barındırılmaktadır.
Şu anda bir arada kaldıkları oda 23,5 metrekare alt kat ve 17,5 metrekare üst kat olmak üzere toplam 41 metrekare yaşam alanı ve 31 metrekare havalandırma alanı ile beraber toplam 72 metrekaredir. Odanın havalandırmaya açılan kapıları sabah sayımı ile açılarak gün batımına kadar sürekli açık tutulabilmektedir.
Daha önceki tarihlerde aynı kuruma tutuklu olarak sevki gerçekleştirilen benzer durumdaki tutuklular tek olarak üç kişilik odalara yerleştirilmiş, bu odalarda en fazla 30 gün barındırılmış olup daha sonra gerekli değerlendirilmeler neticesinde idare ve gözlem kurulu kararına istinaden tek kalan tutukluların aynı odada bir arada barındırılmalarına karar verilmiştir.
Haberde, adı geçen tutukluları ziyaret etmek için Adalet Bakanlığı'na yapılan başvuruların hiçbirinin kabul edilmediği iddia edilmektedir.
Tutuklu Can Dündar kuruma yerleştirildiği 26 Kasım 2015 tarihinden bugüne kadar 72 milletvekili (54 saat), 151 avukat (132 saat 37 dk) ve 22 yakını (9 saat) olmak üzere toplam 245 kişi ile 195 saat 37 dk açık ve kapalı görüşme gerçekleştirmiştir. Tutuklu Erdem Gül kuruma yerleştirildiği 26 Kasım 2015 tarihinden bugüne kadar 69 milletvekili (41 saat 5 dk), 141 avukat (92 saat 7 dk) ve 45 yakını (7 saat) olmak üzere toplam 255 kişi ile 140 saat 12 dk açık ve kapalı görüşme gerçekleştirmiştir.
Adı geçen tutuklulara daktilo verilmediği iddia edilmektedir. Odalarda daktilo bulundurulmasına yasal imkan bulunmamakla birlikte, hükümlü ve tutukluların talep etmeleri halinde, eğitim kurulu kararıyla bu iş için ayrılmış yerlerde, eğitim ve iyileştirme programları çerçevesinde görsel, işitsel eğitim araç ve gereçleri ve bilgisayar kullanımına izin verilebilmektedir. Ancak adı geçenlerin bu kapsamda bugüne kadar yazılı hiçbir talepte bulunmadıkları anlaşılmıştır.
Adı geçen gazetede çıkan haberler kamuoyunda algı oluşturmaya yönelik, gazetecilik etik ve ilkeleriyle bağdaşmayan ve gerçekleri yansıtmayan haberlerdir." CİHAN