Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali'ne çevreci sertifika


TAV İnşaat'ın tasarım ve inşasını yaptığı, İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali, ABD Yeşil Binalar Konseyi'nin (USGBC) Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik Sertifikası'na (LEED) sahip, Türkiye'nin ilk terminal binası oldu. Dünya genelinde bu sertifikaya sahip 10 havalimanı terminali arasına girmeyi başardı.

TAV İnşaat Genel Müdürü Ümit Kazak, sürdürülebilirlik ve çevrenin korunmasını, gelecek kuşaklara olan sorumluluk olarak gördüklerini söyledi. Kazak, "İzmir Adnan Menderes yeni iç hatlar terminal inşaatını, LEED sertifikasyonunun bir parçası olarak çevresel sürdürülebilirliği etkin bir şekilde ele alarak gerçekleştirdik. Çalışmalarımızın, bu konuda dünyanın en saygın kuruluşu olan Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından verilen LEED Gümüş sertifikasyonuyla sonuçlanmasından mutluluk duyuyoruz." dedi. TAV İnşaat olarak daha önce de önce Suudi Arabistan'ın ilk özelleştirme projesi olan Medine Havalimanı terminal binası ile LEED Altın sertifikasına layık görüldüklerini hatırlatan Genel Müdür Kazak, projelerini en yeni çevreci teknolojileri kullanarak hayata geçirmeye devam edeceklerini kaydetti.

HAVALİMANI İNŞAATINDA ÇIKAN ATIKLAR DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

LEED sertifikası, dünyada en çok bilinen ve tercih edilen, binaların ekolojik kriterlere göre tasarlanıp yapılmasını sağlamaya yönelik yeşil bina sertifika sistemi. Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali için LEED sertifikasyon başvurusu Aralık 2012'de yapıldı. Terminal binası inşaatı, dizaynı ve hizmetleriyle çevre dostu uygulamalar ortaya koydu. Eski terminalin yıkımı sırasında hayata geçirilen atık yönetimi uygulamasıyla ortaya çıkan atıkların yüzde 99'u yeniden kullanıldı ya da geri dönüştürüldü. Terminalde yenilenebilir enerji, verimli ekipmanlar, güneş kırıcılar, verimli camlar kullanılarak yüzde 20 enerji tasarrufu sağlandı. Gri su dönüşüm sistemleri ve yağmur suyu hasadı sistemlerine sahip terminal binasının temiz su sarfiyatı yüzde 47 azaldı. Bununla birlikte terminalde atık yönetimi uygulaması verimli bir şekilde devam ediyor. Ayrıca karbon salımını ciddi oranda düşüren havalimanı, Avrupa Havalimanları Konseyi'nin yürüttüğü Karbon Akreditasyonu Programı'nda faal olarak yer alıyor. CİHAN
<< Önceki Haber Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali'ne çevreci... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER