Af Örgütü, küçük yaştaki sanıkları idama mahkum eden İran'ı riyakarlıkla suçladı


Uluslararası Af Örgütü İran'da uygulanan ölüm cezası infazlarıyla kapsamlı bir rapor yayımladı. Raporda, pek çok mahkumun 18 yaşından küçükken işledikleri suçlar sebebiyle ölüm hücrelerinde tutulduğu belirtildi. Rapor, İranlı yetkililerin süregiden çocuk hakları ihlalleri karşısında kendilerini aklamak ve İran'ın çocuk sanıkların ölüm cezasını infaz eden son ülkelerden biri olmasına gelen eleştirileri saptırmak için girişimlerde bulunduğunu öne sürüyor.

"Ölüm hücrelerinde büyümek: İran'da ölüm cezası ve çocuk sanıklar" isimli raporda; İran'ın çocuk sanıkların ölüm cezalarını ortadan kaldırmayan adımlar atıp, kademeli reformlar ilan ederken çocuk sanıkları ölüm sehpasına göndermeye devam ettiği belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Direktör Yardımcısı Said Boumedouha, "Bu rapor, İran'ın utanç dolu çocuk hakları ihlallerine ışık tutuyor. İran, suçu işlediği sırada 18 yaşın altında olanlara ölüm cezası uygulanmasına yönelik mutlak yasağı açıkça ihlal ederek çocuk sanıkların ölüm cezalarını infaz etmeye devam eden birkaç ülkeden biri." dedi.

Raporda, "Gençlerle ilgili bazı adalet reformlarına rağmen, İran, 9 yaşındaki kız çocuklarıyla 15 yaşındaki erkek çocukları hakkında ölüm cezası verilmesine izin veren kanunlarıyla diğer ülkelerin gerisinde kalıyor. Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne taraf devlet olarak İran, 18 yaşın altındaki herkesi çocuk olarak kabul etmekle ve bunların ölüm cezasına ya da tahliye ihtimali olmaksızın müebbet hapse mahkûm olmamalarını garanti altına almakla yükümlü." ifadelerine yer verildi.

Rapora göre İran'da 2005 ve 2015 arasında 73 çocuk sanık hakkında verilen ölüm cezası infaz edildi. Birleşmiş Milletlere göre, en az 160 çocuk sanık şu an ölüm hücresinde.

Uluslararası Af Örgütü, raporda, ölüm cezası verilen 49 çocuk sanığın adı ve yerine ulaştı. Birçoğunun yaklaşık yedi yıldır ölüm hücresinde olduğu anlaşıldı. Uluslararası Af Örgütü tarafından belgelenen az sayıdaki olayda çocuk sanıkların ölüm hücresinde geçirdikleri süre on yıla uzamış durumda.

Said Boumedouha, "Rapor, çocuk sanıkların, çoğunlukla işkence ve kötü muameleyle alınan ifadeler de dahil olmak üzere adil olmayan yargılamalar sonucunda hayatlarındaki en değerli yıllarının kendilerinden çalınarak ölüm hücrelerinde çürümeye terk edildiklerini ortaya koyuyor." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Af Örgütü, küçük yaştaki sanıkları idama mahkum... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER