Afganistan'da, afyon üretimi 2009'dan bu yana ilk kez yüzde 19 düştü


Afganistan Uyuşturucu ile Mücadele Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Suç Ofisi (UNODC) ile düzenlediği ortak basın toplantısında, 2015 yılındaki uyuşturucu raporunu açıkladı. UNODC tarafından hazırlanan rapora göre, bu yıl Afganistan'da afyon üretiminin yüzde 19 düştüğü bildirildi.

Basın toplantısına katılan Afganistan Uyuşturucu ile Mücadele Bakanı Selamet Azimi yaptığı konuşmada geçen seneye göre, ülke genelinde afyon ekimi ve üretiminde yüzde 19 azalma olduğunu ifade etti. Azimi, geçen yıl 224 bin hektar araziye afyon ekilmişken bu sene 183 bin hektar arazinin kullanıldığını belirtti.

Afyon ekimi ve üretimi 2009 yılından bu yana ilk kez bu kadar düştüğünün altını çizen Azimi, bu sene ele geçirilen 128 bin 70 kilogram uyuşturucuda belirgin bir artış göründüğünü kaydetti. Azimi, "Afyon ekiminde en çok Helmand vilayetinde düşüş var." dedi.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Suç Ofisi'nin (UNODC) yıllık raporunda ülkenin güney ve batı vilayetlerinde afyon ekiminin düştüğü; ancak kuzey vilayetlerinde güvenlik problemlerden dolayı artığı bildirildi. Afyon ekimi ülkenin doğu vilayetlerinde yüzde 40 ve güneybatı vilayetlerinde ise yüzde 20 düşüş yaşandığı açıklandı. Artış olan vilayetler arasında Belh, Faryab, Badğis, Seripul, Uruzgan, Gor, Kunduz ve Kabil yer alıyor.

Afganistan dünyanın en büyük afyon üreticisi olarak biliniyor. CİHAN
<< Önceki Haber Afganistan'da, afyon üretimi 2009'dan bu yana ilk kez yüzde... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER