Afyon'da et fiyatları düşmeye başladı

Afyon'da et fiyatları düşmeye başladı

Türkiye'nin önemli et üretim merkezlerinden birisi olan ve yılda 200 bin ton et üretilen Afyonkarahisar'da hayvan ithalatının serbest bırakılmasının ardından et fiyatları gerilemeye başladı. 9 ay öncesine göre toptan karkas kesim fiyatı 25-26 liradan, 22-23 liraya düşen etin, perakende satış fiyatı da 32 liradan 28 liraya düştü.

Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, Türkiye'de ithal hayvan girişinin serbest bırakılmasının ardından karkas kesimin düşmeye başladığını söyledi. Yörük, toptan kesimin düşmesinin ardından perakende et fiyatlarının da düşmeye başladığını belirtti. Kesimin 26 liradan 22 liralar seviyesine düşmesinin piyasadaki üretici-tüketici dengesinin sağlanması adına olumlu olduğunu ifade eden Yörük, bu rakımın daha aşağılara inmesinin de üreticiler açısından zarar anlamına geldiğini anlattı.

Yörük, 9 ay öncesinde et fiyatlarında devam eden yükselişin herkesi tedirgin ettiğini söyledi. Et fiyatlarını aşağıya çekmek için ithal ete karşı çıktıklarını, bunun üreticinin bitmesi anlamına geldiğini belirten Yörük, canlı hayvan girişiyle fiyatların kısa sürede aşağıya düşürüldüğünü kaydetti. Fiyatların düşmesinde Et Balık Kurumlarının da artık toptan et satışına başlaması ve Kurban Bayramı sonrasında ete fazla talep olmamasının da etkili olduğunu belirten Yörükoğlu, 32 lira olan kıymanın fiyatının 27-28 liralara düştüğünü dile getirdi.

Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı(ATB) Mehmet Mühsürler de Türkiye'de et fiyatlarındaki spekülasyonların her dönem yaşandığını söyledi. Mühsürler, Afyonkarahisar'da et fiyatlarının 3-4 lira arasında düşmeye başladığını kaydetti. Bazı işletmelerde kıymanın kilogramının 28 liradan, bazılarında ise 26 lira 90 kuruştan satılmaya başlandığının ifade eden Mühsürler, kuşbaşının ise 30 lira civarlarında olduğunu aktardı. Mühsürler, et fiyatlarının bir miktar daha düşmesini beklediklerini belirterek, bunun arz-talep dengesinden kaynaklandığını anlattı. Mühsürler, Türkiye'ye 3-4 ay öncesinde ciddi bir büyükbaş hayvan girişi olduğun ifade ederek, bunların piyasaya olumlu yansıması olduğunu kaydetti. CİHAN
<< Önceki Haber Afyon'da et fiyatları düşmeye başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER