AK Parti Anayasa paketini geri çekiyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görevinden ayrılmak zorunda kalmasının yankıları sürerken AK Parti’den yeni bir adım geldi. Başkanlık sistemini temel alan yeni Anayasa’nın Meclis’ten geçmesinin konjoktür nedeniyle zor olduğunu gören hükümet, ‘partili Cumhurbaşkanılığı’ formülü için Anayasa değişikliği ve referandum kararı aldı. AK Parti, bu önerinin MHP’nin desteğiyle referandum için gerekli olan 330 imzayı bulacağını düşünüyor.

Davutoğlu: Görevi bırakmak benim tercihim değil

Video: Arşiv

Yeni planı Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli açıkladı. ‘Partili Cumhurbaşkanlığı’ için Anayasa’daki “Seçilen Cumhurbaşkanı’nın partisi ile ilişkisi kesilir hükmü.” ve bununla bağlantılı 4 ya da 5 maddenin değiştirilmesini planladıklarını anlatan Canikli, tekliflerini en geç haziran ayının ilk yarısında Meclis’e sunmak istediklerini dile getirdi. 

TBMM’de gazetecilerin sorularını cevaplayan Canikli, “Sonuç alınmayacak bir çabanın içine girmenin anlamı yok. Bu nedenle kısmen geçiş formülü olarak partili cumhurbaşkanlığı sisteminin hayata geçirilmesini arzuluyoruz. İşi riske etmemek açısından, daha realize edilebilir olan bu modeli uygulamaya koymayı düşünüyoruz. Sonraki dönemlerde sivil anayasa hayata geçirilebilir.” dedi.

Erdoğan’ın yeni bir Davutoğlu sendromu yaşamamak için partiyi elinde tutmak istediği, bu nedenle partili Cumhurbaşkanı modelini öngören Anayasa değişikliği için düğmeye bastığı belirtiliyor. MHP lideri Bahçeli’nin son günlerdeki “AK Parti’ye hukukî destek veririz.” açıklamalarının da iktidar partisini Anayasa değişikliği için cesaretlendirdiği belirtiliyor.

İSMET PAŞA MODELİ

Partili Cumhurbaşkanı modeli, 1950 yılına kadar devam eden tek parti döneminde uygulandı. Özellikle İsmet İnönü döneminde Cumhurbaşkanı parti işlerini de yürüttü. Bu nedenle tek parti dönemindeki partili Cumhurbaşkanı uygulaması, ‘İsmet Paşa modeli’ olarak da biliniyor. 

1950 yılında Demokrat Parti’nin iktidara gelmesiyle birlikte partinin genel başkanı durumundaki Celal Bayar, Cumhurbaşkanı seçilmesini ardından partideki görevinden istifa etti. Böylece Türkiye’de partili Cumhurbaşkanı uygulaması son buldu. 1961 ve 1982 Anayasalarında ise Cumhurbaşkanı’nın partili olmaması hükmü getirildi.

Kongreye kadar grup toplantıları iptal

AK Parti, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘zaruri’ olarak görevinden ayrılacağını açıklamasının ardından her hafta salı günü gerçekleştirilen ilk TBMM grup toplantısını yapmadı. Grup toplantıları, daha önce Başbakan’ın yurtdışı ziyaretinde bulunduğu dönemler hariç iptal edilmiyor ve düzenli şekilde gerçekleştiriliyordu. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, grup toplantılarının kongreye kadar iptal edildiğini açıklamıştı.

<< Önceki Haber AK Parti Anayasa paketini geri çekiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER