AK Parti'nin kurucu üyesinden önemli çıkış

Eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış'tan AK Parti'ye dış politika tavsiyesi: Türkiye içte de dışta da kaybeder

AK Parti'nin kurucu üyesinden önemli çıkış

AK Parti hükümetlerinin ilk Dışişleri Bakanı Yakış, kurulacak yeni hükümete aldığı halk desteğinin verdiği manevra alanını içeride ve dışarıda iyi değerlendirme çağrısı yaptı. Emekli Büyükelçi, medya ve ifade özgürlüğüne müdahalelerin sürmesi halinde ise Türkiye'nin imajının ağır hasar göreceğini söyledi.

AK Parti'nin kurucu üyesi ve ilk Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, 1 Kasım seçimlerinde yaklaşık halkın yarısının desteğini alan iktidar partisinin bu süreçte eleştirilen politikalarını revize etme imkânı yakaladığını söyledi. Zaman'a konuşan emekli büyükelçi, Antalya'da başlayacak G-20 Zirvesini de hatırlatarak yeni hükümetin medya, özel teşebbüs ve ifade özgürlüğüne yönelik istenmeyen müdahalelerden özenle kaçınması gerektiğine değindi. Hukuk ve evrensel değerler çerçevesinde yol alınması gerektiğini vurgulayan Yakış, muhalif basına yönelik baskıların sürmesinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Türkiye'nin imajına ağır hasar vereceğini ifade etti. Eski Dışişleri Bakanı, “1 Kasım seçimleri AK Parti iktidarına yeni bir kapı açtı. Eksik, hata ve yanlışlıklarını düzeltme imkanı tanıdı. Yeni hükümetin bu fırsatı heba etmesi halinde Türkiye içte ve dışta her yönüyle çok şey kaybeder.” diye konuştu.

Eski Bakan Yakış, çeşitli seyahatler vesilesiyle yurtdışında görüştüğü diplomat, uzman ve siyasilerin Türk dış politikasına haklı eleştiriler yönelttiğini, Ankara'nın içine kapanıp, bölgeden soyutlanma halinden rahatsız olduklarını kaydetti. Sandıkta elde edilen yüzde 49,5 oranındaki desteğin yeni hükümete hemen hemen her politikada meşru manevra alanı açtığına, dünyanın yeni hükümetten bu tür manevralar beklediğine işaret etti.

‘Eleştirilen politikaları değiştirme fırsatı doğdu'

Ankara'nın son dönemde 5 bölge ülkesinden (İsrail, Yemen, Mısır, Libya, Suriye) büyükelçisini çekmesinin Türkiye'yi bölgeden soyutladığını anlatan Yakış, yeni hükümetin değişen bölgesel denklemin dışına düşmemek için söz konusu ülkelerle bir şekilde anlaşıp, büyükelçilerini yeniden göndererek, ilişkileri yeniden rayına oturtması gerektiğini savundu. Sınır ötesinde yeni Türk hükümetinden bu yönde beklenti olduğunu belirten Yakış, sözlerine şöyle devam etti: “Geçen hafta konferans vesilesiyle bulunduğum Abu Dabi'de görüştüğüm muteber isimler Türkiye'nin Ortadoğu politikalarını anlamada zorluk çektiklerini söylediler. Türk hükümetinden özellikle Suriye ve Mısır konusunda eski duruşuna geri dönmesini istediklerini aktardılar. Makul akıl, mantık da buna işaret ediyor. Sandıktan yaklaşık yüzde 50 destekle çıkan AK Parti, bu güçlü desteği altın fırsata dönüştürüp, eleştirilen politikalarını kolayca revize edebilir. Özellikle dış politikada dünyanın ondan beklediği manevraları gerçekleştirebilir. İç ve dış siyasette daha sağduyulu hareket edebilir. AK Parti'nin ülkeye kazandıracak bu altın fırsatı kaçırmasına çok üzülürüm.”
<< Önceki Haber AK Parti'nin kurucu üyesinden önemli çıkış Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER