Akdamar Kilisesi'nden sonra eski Van şehri ve Van Kalesi de UNESCO yolunda


Van'ın önemli tarihi ve turistik değerlerinden biri olan Van Kalesi ve eski Van şehrinin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınması için müracaat yapıldı. Van Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, "Van Kalesi'nin UNESCO'nun miras listesine girmesi halinde bunun Van'a ve Van'ın tanıtımına çok katkısının olacağına inanıyorum." dedi.

Van Gölü'nde bulunan ve adayla aynı adı taşıyan Akdamar Kilisesi'nin nisan ayında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmasının ardından şimdi de Van Kalesi ile eski Van şehrinin, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınması için müracaatta bulunuldu. Urartu Krallığı tarafından yaptırılan ve Urartuların başkenti olan Tuşba'yı kuş bakışı gören Van Kalesi, merkeze 5 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yaklaşık, 250 yıl Doğu Anadolu Bölgesi'nde egemenlik sürdüren Urartuların başkentliğini yapmış olan Van Kalesi ve eski Van şehri 3 bin yıldır görkemiyle ayakta kalmaya devam ediyor. Tuşba adıyla uzun süre Urartu Devleti'nin başkentliğini yapan kale, Urartu kralı I. Sarduri tarafından M.Ö. 840-825 tarihleri arasında kuruldu. Kalede Urartular'dan kalma Madır (Sardur) Burcu, Analı-Kız açık hava tapınağı, 1. Argişti, Kurucular, Menua ve II. Sarduri'nin kaya mezarları, Bin Merdivenler ile ana kayaya oyulmuş sur duvar yatakları ve sur duvarları bulunuyor.

Konuyla ilgili bilgi veren Van Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, "Bugünkü tarih itibariyle Van Kalesi'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınması ile ilgili müracaatımızı yollamış bulunuyoruz. Tarihi, sanatsal ve kültürel değerleri dolaysıyla anıt kabul ettiğimiz Van Kalesi'nde korumaya yönelik olarak alınacak önlemler sayesinde, bölgenin eşsiz tarihi ve kültürel değerini yansıtan bir açık hava müzesi olarak sadece Türkiye'ye değil dünyaya tanıtıp yaşatmaya gayret edeceğiz. Bilindiği üzere daha önce de Van'ın en önemli tarihi ve turistik değerlerinden olan Akdamar Kilisesi'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi için gereken çalışmalar yapılmış ve geçici listeye alınmıştır. Bu çalışmanın ikinci meyvesi olarak da Van Kalesi ve eski Van şehrinin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınmasıyla taçlandırmayı hedeflemekteyiz. Bu çalışmalarla kenti turizmde hedeflenen noktaya taşımayı bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Van Kalesi'nin UNESCO'nun miras listesine girmesi halinde bunun Van'a ve Van'ın tanıtımına çok katkısının olacağına inandığını aktaran Aktuğ, "Böylece sonsuza dek o ören yeri UNESCO'nun güvencesi altına alınmış oluyor. Böyle bir ören yerinin dünya miras listesine girmesi ulusal ve uluslararası tüm kamuoyunda yayınlanacaktır ve bilinecektir. Bu da Van'ın tanıtımına çok büyük katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

CİHAN
<< Önceki Haber Akdamar Kilisesi'nden sonra eski Van şehri ve Van Kalesi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER